Anec rostit amb prunes i pinyons (eend met pruimen en pijnboompitten)

image_printprintfriendly version

Anec rostit amb prunes i pinyons is een heel fijn en best wel feestelijk Catalaans recept voor eend met pruimen en pijnboompitten. En bovendien ontzettend lekker. Een prachtige saus erbij die ontstaat door het roosteren van de eend samen met groenten. Nou, ik weet wel wat ik vaker ga eten.

Anec rostit amb prunes i pinyons (eend met pruimen en pijnboompitten)

Anec rostit amb prunes i pinyons (voor 4 personen)

1 panklare eend van 1,5 tot 2 kilo
klont zachte roomboter
peper en zout
takje tijm
kaneelstokje
laurierblaadje
1 wortel, geschraapt en in 2 of 4 stukken gesneden
1 tomaat, in vieren gesneden
1 ui, in vieren gesneden
beetje olijfolie
150ml Oloroso sherry
150ml water
12 ontpitte pruimen
50 gram pijnboompitten

Anec rostit amb prunes i pinyons (eend met pruimen en pijnboompitten)

Verwarm de oven op 200ºC.
Prik met een vork gaatjes in de eend. Vul de buikholte met tijm, kaneelstokje en laurierblad. Wrijf de eend in met de roomboter en bestrooi met peper en zout.
Verdeel in een ovenschaal de stukken tomaat, ui en wortel en besprenkel met een beetje olijfolie. Leg daarop een rooster met de eend met de borst naar beneden en schuif in de oven.

Draai na een half uur de eend om en schenk de sherry en het water over de eend. Zet nog een uur terug in de oven terwijl je om de 20 minuten de eend omdraait. Mocht er te weinig vocht zijn in de ovenschaal, doe er een beetje water of sherry bij.
Laat de pruimen wellen in warm water terwijl de eend in de oven staat en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Haal de eend uit de oven, laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Schep ondertussen het vet van de saus af in de ovenschaal. Pureer de groenten samen met de saus of haal door een groentezeef.
Haal alles uit de buikholte van de eend, snij hem in 4 stukken en leg de stukken in een schone ovenschaal. Verdeel de uitgelekte pruimen over de ovenschaal en giet de saus erover. Bestrooi met de pijnboompitten en zet nog 5 minuten in de oven zodat alles goed doorwarmt.

Anec rostit amb prunes i pinyons (eend met pruimen en pijnboompitten)

Het oorspronkelijke recept komt van ‘The real taste of Spain’ van Jenny Chandler.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »