Ternera guisada con setas (kalfsstoof met paddenstoelen)
-
Post by bijzonder spaans
Ternera guisada con setas (kalfsstoof met paddenstoelen).
Met dit weer krijg ik altijd zin in hartverwarmende soepen en stoofschotels…… jullie ook?
Dus hierbij een ontzettend lekkere en eenvoudige stoofschotel van kalfsvlees met gemengde paddenstoelen die mooi past bij het huidige herfstachtige weer.
De paddenstoelen op de foto zijn een mengeling van prachtige exemplaren die ik vond bij de paddenstoelenkraam op De Noordermarkt op zaterdag. Met onder andere eekhoorntjesbrood, heksenboleten, keizeramaniet en cantharellen. Heel erg lekker in deze stoof! Natuurlijk kun je andere paddenstoelen gebruiken, want niet iedereen heeft de Noordermarkt om de hoek.
Ik heb kalfsvlees gebruikt maar het is net zo lekker met rundvlees.
500 gram kalfslappen of runderlappen
30 gram bloem
60 ml olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
1 klein teentje knoflook, fijngesneden
200 ml water
200 ml PX (Pedro Ximenez) sherry
peper en zout
300 gram gemengde paddenstoelen
peterselie, fijngesneden
Verwarm de oven op 120 ºC.
Snij de het vlees in niet al te kleine blokjes. Haal ze door de bloem en zet apart.
Verhit de olijfolie in een wijde stoofpan. Als de olie goed heet is bak de stukken vlees aan alle kanten bruin. Haal ze uit de olie en zet apart.
Verwarm ondertussen het water met de sherry op het vuur.
Fruit in de overgebleven olie de ui zachtjes tot hij zacht geworden is. Voeg knoflook toe en zodra deze begint te ruiken, schenk dan het warme water/sherry erbij en roer de aanbaksels los. Breng aan de kook, draai het vuur laag en voeg het vlees toe. Bestrooi met peper en zout.
Leg een deksel op de pan en schuif in de oven. Afhankelijk welk vlees je gebruikt zal het 3 tot 4 uur duren voor het vlees zacht is geworden. Draai elk uur het vlees even om en check of je nog voldoende vocht hebt. Mocht dat niet zo zijn, schenk eventueel nog wat warm water erbij.
Was de paddenstoelen goed en dep droog met een schone theedoek. Snij de paddenstoelen in stukken.
Zodra het vlees zacht geworden is, voeg je de paddenstoelen aan het vlees toe en zet de pan nog 3 kwartier in de oven.
Breng op smaak met peper en zout indien nodig en bestrooi met flink wat peterselie.
Geef er bijvoorbeeld in ganzenvet gebakken aardappeltjes, bestrooid met wat paprikapoeder, bij.
Afgeleid van een recept afkomstig uit het boek The taste of Spain van Camilla Jessel.
10 Comments