Gesmoorde kip met venkel en tijm

Gesmoorde kip met venkel en tijm – Pollo guisado con hinojo y tomillo

 

Ik kwam dit recept tegen in het Spaanse blad Cocina Diez en het leek mij heerlijk. Nou, en dat was het inderdaad! Een super lekkere en eenvoudige kipschotel die hier vaker op tafel mag komen. Zo lekker zelfs dat ik nog dacht wat over te houden om daarna nog een solo foto te kunnen maken van een stuk kip op een bord. Maar nee, alles ging meteen op……………… dus helaas.

Gesmoorde kip met venkel en tijm

Gesmoorde kip met venkel en tijm

 

1 hele biologische kip in stukken
2 venkelknollen
10 takjes verse tijm en blaadjes van 3 takjes tijm
4 sjalotten, fijn gesneden
sap van een halve citroen
200 ml witte wijn
1 liter kipbouillon
zout en versgemalen zwarte peper
scheut olijfolie
bloem

Gesmoorde kip met venkel en tijm

Verwijder de buitenste harde bladen en de bovenkant van de venkelknol en snij in parten.
Haal het vel van de kip en bestrooi ze met peper en zout. Haal lichtjes door de bloem en bak ze rondom bruin in wat olijfolie. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Pocheer de venkelparten en de sjalotten in de resterende olie tot deze glazig zijn en schenk de wijn erbij.  Laat de wijn tot de helft inkoken.
Voeg de stukken kip weer toe en giet de bouillon en het citroensap erbij en voeg de takjes tijm toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat alles 45 minuten met een deksel op de pan zachtjes sudderen.

Hevel de kip en venkel over naar een ovenschaal of pan die geschikt is voor de oven. Schenk de resterende bouillon erover tot de kip en venkel net niet onderstaan en zet dit 10 minuten onder de grill zodat de bovenkant mooi bruin wordt. Zorg dat het niet verbrand.
Mocht je bouillon overhouden laat deze dan voor de helft inkoken, pureer hem met een staafmixer en geef deze extra saus er apart bij.
Bestrooi de kip en venkel voor het serveren nog met wat blaadjes tijm.

Lekker bij wit gekookte rijst en een simpele salade.

2 Comments

  1. Anke september 9, 2016 at 16:57

    Oh die boekjes koop ik ook als ik in Spanje ben. Zitten vaak wel leuke dingen tussen. En dit ziet er geweldig uit.

    • bijzonder spaans september 11, 2016 at 09:41

      Hoi Anke,
      Ja leuk zijn die he? Probeer ze ook altijd te vinden als ik in Spanje ben.
      Dit recept is volgens mij uit een vrij oude die ik nog ergens thuis had. Scheur meestal de recepten eruit die mij leuk en lekker lijken, vergeet het dan weer een tijdje enz.. haha. Je kent het ongetwijfeld wel.
      Fijne zondag:)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »