Andalusische kip stoofschotel met gele rijst

image_printprintfriendly version

Andalusische kip stoofschotel met gele rijst is een recept van kip met saffraan en sherry naar een recept van Diana Henry en geserveerd met gele rijst.

Ik ben enorm fan van de kookboeken van Diana Henry en er is net een Nederlandse vertaling uitgebracht van haar laatste boek Simpel. Daarin staat onder andere dit recept in. Het recept heet in het boek Andalusische kip met honing, saffraan en amandelen wat ik zelf heb ingekort want de honing en amandelen vallen te verwaarlozen en ik zou het eerder een Andalusische kip stoofschotel met sherry en saffraan noemen. Maar goed, hoe je het ook noemen wil, een zeer geslaagde en bovenal lekkere stoofschotel zeker als je net zoals ik dol bent op mooie sauzen die je krijgt door de toevoeging van een picada.
Het originele recept voor 4 personen heb ik een ietsje pietsje aangepast en deze Andalusische kip stoofschotel verder geserveerd met heerlijke gele rijst waarvan ik je ook het recept geef.

Andalusische kip stoofschotel met gele rijst

Andalusische kip stoofschotel (Andalusische kip met honing, saffraan & amandelen)

 

8 kippendijen met vel en bot
plukje saffraan
2 eetlepels olijfolie
2 uien, fijngehakt
2 theelepels knoflookpasta
1 1/2 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder
200 ml medium sherry
100 ml kippen- of groentebouillon
sap van een halve citroen
4 eetlepels vloeibare honing
peterselie, fijngehakt (ter garnering)
15 gram amandelschaafsel

voor de picada
15 gram landbrood, gebakken
olijfolie
35 gram blanke amandelen
1 teen knoflook
2 takjes platte peterselie, fijngehakt
zout
2 eetlepels kookvocht

Andalusische kip stoofschotel met gele rijst

Week de saffraan 20-30 min in 50 ml kokendheet water.
Bak het brood voor de picada in flink wat olijfolie goudbruin. Haal uit de pan en laat op een keukenpapier uitlekken en afkoelen.
Verwarm de oven op 200 C.

Bak de stukken kip in 2 eetlepels olijfolie aan alle kanten goudbruin in een (ovenbestendig) pan (30 cm). Bestrooi ze met peper en zout haal ze uit de pan en giet op 2 eetlepels na het vet uit de pan.
Bak de uien in dit vet op een middelmatig vuur goudbruin. Voeg knoflook, gember, gerookte paprika poeder eraan toe en bak dit nog 2 minuten al omscheppend mee. Schenk de sherry, bouillon en saffraan, inclusief het saffraanwater, erbij.
Breng aan de kook, voeg de de helft van het citroensap en de honing toe. Roer even om en leg de stukken kip met het vel omhoog weer terug in de pan. Braad 30 minuten op een zacht vuur.

Maak de picada door amandelen, knoflook, peterselie, de in stukjes gescheurd gebakken brood met wat zout grof te wrijven in een vijzel. Roer er op het laatst 2 eetlepels van het kookvocht van de kip aan toe.
Roer het overgebleven citroensap in een apart schaaltje door de honing.
Voeg de picada aan de kip toe, roer een beetje los en bestrijk de bovenkant van de kip met het honingmengsel. Zet de schaal vervolgens nog 10 minuten in de oven.
Bak ondertussen de amandelen in een droge koekenpan op een zacht vuur, voorzichtig omroerend, goudbruin. Garneer samen met de peterselie over de kip.

Andalusische kip stoofschotel met gele rijst

Lekker met witte of gele rijst.

Gele rijst

 

1 kopje pandan rijst
1 1/2 kop water
1 teen knoflook (zonder schil)
1/4 theelepel geelwortelpoeder (curcuma)
1 eetlepel olijfolie
zeezout
gebakken uitjes, gebakken geschaafde amandelen en peterselie (voor de garnering)

Andalusische kip stoofschotel met gele rijst

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met de knoflook. Zodra de knoflook begint te bruinen voeg je het water toe met wat zeezout. Laat het water aan de kook komen en voeg hieraan de rijst toe.
Sluit af met een deksel en zet het vuur op de laagste stand. Laat 15 minuten zonder te kijken zachtjes koken.
Haal de deksel van de pan, vis de knoflook eruit en serveer met gebakken uitjes, gebakken geschaafde amandelen en wat gehakte peterselie.

6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »