Tomatentaart

image_printprintfriendly version

Tomatentaart – tarta de tomates, een recept voor een taart met gebruik van twee soorten tomaten en Manchego kaas die je kunt aanvullen met wat chorizo of Serrano ham.

Een van de dingen die ik standaard in huis heb zijn tomaten. Vooral in de zomer maar in de winter zeker kleine smakelijke cherry tomaatjes. De grote laat ik links liggen want voor mij hebben die pas echt smaak in de zomer.

Hartige taarten maak ik graag en ook deze, die voornamelijk uit tomaten bestaat en kaas. Net even anders dan de galette van gekleurde tomaten, geitenkaas en ui die ik al eerder op de blog plaatste.
Voor de vleesliefhebbers onder ons, bij dit recept kun je er natuurlijk plakjes chorizo of Serrano ham, om het Spaans te houden, eraan toevoegen. Doe dat dan over de kaas en kruiden en voor je het amandelmeel over alles heen strooit. De laatste heeft als functie om het sap van de tomaten wat op te vangen.

Ik heb voor deze tomatentaart twee soorten tomaten gebruikt, de kleine cherry tomaatjes aan een tros en daarbij ook nog een wat grotere Tasty Tom tomaat. Staat bovendien ook best mooi die trosjes.

Tomatentaart

Tomatentaart

 

1 rol bladerdeeg
2 takjes cherry tomaatjes
3 Tasty Tom tomaten
100 gram geraspte Manchego kaas (of Emmentaler)
theelepel gedroogde tijm
theelepel gedroogde oregano
2 eetlepels amandelmeel
olijfolie
peper en zout
geklutst ei

Tomatentaart

Verwarm de oven op 200ºC.
Rol de bladerdeeg uit en snij een cirkel van 23 cm (gebruik de rest voor iets anders lekkers of vries het in). Leg een bord van 20 cm in het midden van de cirkel en druk een beetje in het bladerdeeg zodat je de afdruk van de rand ziet. Maak de afdruk zichtbaarder met behulp van de punt van je mes, zodanig dat je niet het bladerdeeg doorsnijd. Zo krijg je straks een mooie buitenrand.

Tomatentaart

Prik met je vork wat gaatjes in de binnenste cirkel van het bladerdeeg en deze bestrooi met de kaas (hou een klein handje kaas over voor over de hele taart voor hij in de oven gaat).
Bestrooi de tijm en oregano erover (mocht je serrano ham of chorizo willen toevoegen, doet dan nu) en bestrooi met het amandelmeel.
Snij de tasty tom’s in plakken en verdeel over de kaas waarbij je nog steeds de buitenste rand vrij laat.
Verdeel de takjes met cherry tomaatjes over de taart en bestrooi met de achtergehouden kaas. Een flinke draai peper erover heen en besprenkel tot slot met een beetje olijfolie.
Kwast de buitenste rand met eigeel en zet de tomatentaart 20 tot 25 minuten in de oven. Laat iets afkoelen en serveer!

Tomatentaart

Ook lekker koud als lunch.

 

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »