Witte bonensoep met chorizo

image_printprintfriendly version

Witte bonensoep met chorizo – recept voor een super eenvoudige soep van witte bonen en chorizo en gepofte knoflook. Met knapperige chorizo en chorizo olie.

In Spanje zijn er heel veel gerechten waarin gebruik wordt gemaakt van peulvruchten, al dan niet gedroogd. Ik ben er in ieder geval een liefhebber van, al weet dat ik er heel veel mensen geen plezier mee doe. Toch is deze combinatie een aanrader. De zoetige smaak van de gepofte knoflook samen met de bonen en de chorizo is echt heel lekker, vind ik. Met een mooi stuk lekker brood meteen een hele maaltijd.

Super makkelijk te bereiden als je gebruik maakt van kant en klare witte bonen.
Dit recept van witte bonensoep met chorizo (sopa de judias blancas y chorizo) stond al eerder op de blog maar had duidelijk een update nodig.
Dit keer heb ik de helft van de chorizo knapperig gebakken en de verkregen chorizo olie gebruikt ter garnering van de soep.

Het recept is geschikt voor 4 personen.

Witte bonensoep met chorizo

Witte bonensoep met chorizo

 

gare witte bonen (uitgelekt 900 gram)
100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
1/2 knoflookbol
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel gedroogde tijm
1 ui, gesnipperd
1 liter groentebouillon
5 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel voor de knoflook
peterselie en verse tijm
zwarte peper, zout en een beetje citroensap

Witte bonensoep met chorizo

Verwarm de oven op 180ºC. Wikkel een halve ongepelde knoflookbol samen met een scheutje olijfolie in aluminiumfolie en pof de knoflook 60 minuten in de oven tot de knoflook zacht geworden is.
Laat afkoelen en pel de tenen.

Witte bonensoep met chorizo

Snij de chorizo in kleine blokjes.
Bak de helft van de chorizo uit in een droge koekenpan tot ze hun olie hebben afgegeven en de chorizo zelf knapperig is. Haal de chorizo eruit met een schuimspaan en giet de verkregen olie van de chorizo in kannetje.

Spoel de bonen om onder koud water tot ze niet meer schuimen en laat ze uitlekken.
Verhit de olijfolie in een pan en smoor op een zacht vuur daarin de ui 5 minuten zacht. Voeg hieraan de gerookte paprikapoeder en de tijm toe en roer alles goed om. Laat zachtjes op een laag vuur 3 minuten smoren.

Doe de bonen en de gepofte knoflook bij het uimengsel, roer alles goed om en schenk er de bouillon bij zodat de bonen net onder staan. Laat aan de kook komen en haal de pan van het vuur.
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender en voeg eventueel wat meer bouillon toe als je hem te dik vind (persoonlijk hou ik van een dikke soep). Zet de soep weer op een laag vuur.
Voeg hieraan de overgebleven ongebakken chorizo en warm 3 minuten mee met de soep. Breng het geheel op smaak met versgemalen zwarte peper, zout en desgewenst wat citroensap.

Witte bonensoep met chorizo

Garneer met de uitgebakken chorizo, wat peterselie, verse tijmblaadjes en een scheutje van de zelfgemaakte chorizo olie.

Witte bonensoep met chorizo

 

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »