Tuinbonen met artisjokken

image_printprintfriendly version

Tuinbonen met artisjokken een eenvoudig recept voor een heerlijk stoofgerecht met gebakken artisjokken, tuinbonen en al dan niet met wat Serrano ham

Het is tuinbonentijd en er zijn artisjokken verkrijgbaar. Reden om een oud recept van deze blog nieuw leven in te blazen. En er weer eens van te genieten nu ze in het seizoen zijn en betaalbaar. Een echt fijn lente gerechtje.

Tuinbonen met artisjokken

Tuinbonen met artisjokken of in het Spaans habas con alchachofas is een heel smakelijk gerechtje …. en doet mij sterk denken aan een ander Spaans voorjaarsgerecht habas con jamón, tuinbonen met ham. Ik heb dit keer de tuinbonen niet dubbelgedopt. Al prefereer ik het wel, maar niet iedereen heeft daar zin of tijd voor om dat te doen. Wel is het zo dat de tuinbonen iets bitterder qua smaak zijn dan bij het dubbeldoppen ervan.

Uit Spanje nam ik kleine artisjokken mee die daar een stuk goedkoper zijn dan hier in Nederland. Daar 1,80 euro per kilo terwijl ik hier, voor wel wat grotere biologische exemplaren, 1,90 per stuk betaal. De biologische zijn over het algemeen ook wat duurder. Alle reden dus om een kilo mee terug te nemen naar Holland.

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.

Tuinbonen met artisjokken

2 grote artisjokken of 7 kleintjes
1 kilo tuinbonen
1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
kopje kruiden-  of groentebouillon (150 ml)
blaadjes van 2 takjes citroentijm
naalden van 1 tak rozemarijn fijngesneden
olijfolie
1 citroen, het sap ervan
3 mooie plakken Serrano ham

Tuinbonen met artisjokken

Zet een pannetje met water en citroensap klaar.
Snij met een mes de steel van de artisjokken tot 1 cm van de bloem af en schil die met een dunschiller. Haal de buitenste bladeren van de artisjok tot je aan het zachtere lichte gedeelte komt.
Verwijder met behulp van een mes de bovenkant van de bladeren door ze af te snijden tot je ook bij het lichtere gedeelte komt. Snij de artisjokken nu in vieren of acht stukken. Verwijder het hooi met behulp van een lepeltje van de binnenkant en leg de parten in de pan met water en citroen om verkleuren te voorkomen.
Mocht je hele jonge artisjokken gebruiken is het niet nodig het hooi te verwijderen. Dat geldt alleen voor grote exemplaren.

Tuinbonen met artisjokken

Dop de tuinbonen enkel of dubbel.

Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de ui zachtjes een paar minuten tot hij glazig is.
Voeg hieraan de artisjokken en de knoflook toe, zet het vuur iets hoger en bak de parten artisjokken aan alle kanten in 10 minuten een beetje bruin.

Tuinbonen met artisjokken

Voeg nu de tuinbonen (bij niet dubbelgedopt), tijm en rozemarijn toe en roer alles goed om.
Doe hier een klein kopje bouillon en laat alles op een zacht vuurtje zonder deksel gaar worden in ongeveer 5 tot 7 minuten. Roer alles af en toe om.
Mocht je dubbel gedopte tuinbonen gebruiken voeg deze dan 2 minuten voor het einde van de kooktijd aan de artisjokken toe.
Breng op smaak met wat peper en zout. Als je het met Serrano ham gaat eten voeg dan geen zout toe. De ham is zout genoeg van zichzelf.

Tuinbonen met artisjokken


Bak wat Serrano ham krokant in een droge koekenpan en serveer samen met de tuinbonen en artisjokken. Of verkruimel de Serrano ham erover. Bestrooi eventueel nog met wat blaadjes citroentijm.

Tuinbonen met artisjokken

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »