Kip met romesco saus

image_printprintfriendly version

Kip met romesco saus, simpele geroosterde kip met een overheerlijke romesco saus volgens een recept van Sam en Eddie Hart uit hun boek Barrafina.

Er bestaan in Spanje ontzettend veel varianten voor het maken van romesco saus. Dit keer eentje uit het boek Barrafina van Sam en Eddie Hart en nu in combinatie met een simpel geroosterde kip uit de oven. Heerlijk!

Kip met romesco saus

Deze romesco saus is wat pittiger dan de andere die op de blog staan aangezien er een guindilla in wordt gebruikt. Guindilla is een gedroogde rode peper die in Spanje veel gebruikt wordt. Hier in Nederland wat moeilijker te vinden maar je kunt het vervangen door een gedroogde cayenne peper.

Kip met romesco saus

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen

Kip met romesco saus

voor de kip:
1 hele biologische kip in vieren gesneden
zout en peper
olijfolie

Voor de romesco saus:
1 guindilla peper
6 ñora pepers
5 tomaten
1 hele bol knoflook
100 gram blanke amandelen (of amandelschaafsel)
1 snee oud wit brood
50 ml sherryazijn
120 ml goede olijfolie extra virgen

plus wat peterselie (optioneel)

Kip met romesco saus

Verwarm de oven op 180Cº.
Snij de guindilla en ñora pepers open en overgiet met kokend water. Laat 2 uur weken.
Ontdoe ze van hun pitten en kroon en schraap met behulp van een lepel of mesje de pulp van het vel. Zet de pulp apart.

Doe de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie.
Snij de knoflook doormidden, druppel er wat olijfolie overheen en wikkel in aluminium folie.
Leg de knoflook pakketjes bij de tomaten in de ovenschaal en rooster alles ongeveer 30 minuten in de oven. De knoflook moet nu zacht zijn en makkelijk uit hun vliesjes te halen. Zo niet laat hem nog even in de oven verder poffen.
Laat de tomaten en knoflook afkoelen.

Kip met romesco saus

Rooster de amandelen  (ik gebruikte amandelschaafsel) in een droge koekenpan even bruin.

Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie en bak het oude witte brood daarin aan beide kanten goudbruin. Scheur het brood in stukken als het is afgekoeld.

Wrijf in een vijzel de stukken brood, samen met de guindilla- en ñorapulp, de knoflook (naar smaak), de geroosterde tomaten en de geroosterde amandelen fijn. Dit kan natuurlijk ook in een keukenmachine. Voeg hieraan de olijfolie druppelsgewijs toe tot je een mooie dikke gladde saus hebt. Schenk de sherryazijn erbij, roer goed om en breng op smaak met peper en zout. Deze saus kun je tot gebruik, in de koelkast bewaren.

Kip met romesco saus

Voor de kip:
Verwarm de oven voor op 200Cº. Wrijf de stukken kip in met wat olijfolie en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper en zout. Leg ze op een rooster die in of op een ovenschaal kan staan. Schenk een klein scheutje water in de ovenschaal zelf.

Schuif de schaal met kip in de warme oven en bak de stukken kip in ongeveer 45 minuten gaar en ze een lekker bruin korstje hebben. Afhankelijk van de dikte van de kip kan het iets langer of korter duren. Mijn kip was rond de 1 kilo. Laat de kip 10 minuten rusten terwijl je de romesco saus op een zacht vuur in een pannetje opwarmt. Mocht je de saus te dik vinden doe er dan wat kokend water bij tot je de gewenste dikte hebt. Giet dit over de kip en garneer met wat geroosterde amandelen en wat peterselie.

Kip met romesco saus

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »