Geroosterde tomatensoep

image_printprintfriendly version

Geroosterde tomatensoep een eenvoudig recept voor een heerlijk tomatensoep op basis van geroosterde tomaten, uien en knoflook.

Zo fijn dat het tomaten seizoen weer voor de deur staat. Ik ben dol op tomaten, koud of warm. Net zoals deze soep die ik een paar weken geleden maakte toen ik al mooie gele en rode tomaten had en die nodig op moesten.

Aangezien ze nog niet die heerlijke volle zomerse smaak hadden doordat het nog wat vroeg in het seizoen was, heb ik ze geroosterd. Door het roosteren van de tomaten krijgen ze veel meer smaak en samen met ui, tijm, knoflook maak je een heerlijke en eenvoudige soep die je zowel koud als warm kunt eten.

Geroosterde tomatensoep

Van een vriendin had ik een witte borage (komkommerkruid) plantje uit Frankrijk gekregen en heb daar samen met basilicum blaadjes, Oost-Indische kers blaadjes en bloemen de soep mee gedecoreerd. Het oog wil toch ook wat?

Beetje lekker brood erbij en ik heb een zomers gerecht. Heerlijk. Laat nu maar het fijne tomatenseizoen beginnen.

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.

Geroosterde tomatensoep

1 kilo tomaten
2 uien, in parten gesneden
1 of 2 knoflooktenen in zijn geheel
1 flinke eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel balsamico azijn
flinke scheut olijfolie
versgemalen zwarte peper
zout

voor de decoratie (optioneel):
Oost-Indische kers blaadjes en bloemen
witte borage bloemen
basilicum blaadjes
een paar cherry tomaatjes, in parten gesneden

Geroosterde tomatensoep

Verwarm de oven op 180Cº.
Snij grote tomaten doormidden of in parten als je die gebruikt.
Leg ze samen met de parten ui, knoflooktenen in een grote ovenschaal waar alles inpast.
Bestrooi met peper en zout, tijm, balsamico azijn en de olijfolie. Meng alles goed om en schuif de schaal in de voorverwarmde oven.

Laat 30 tot 45 minuten roosteren (afhankelijk hoe groot en rijp de tomaten zijn) tot de tomaten, knoflook en uien zacht zijn geworden. Roer halverwege alles voorzichtig om. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Verwijder eventuele kroontjes en takjes als je die niet verwijderd had. Pel de knoflook, gooi het velletje weg.

Geroosterde tomatensoep

Hevel alles over naar een blender inclusief het vocht wat van de tomaten is vrij gekomen en pureer alles tot een fijne soep. Mocht je de soep te dik vinden voeg dan wat kokend water toe.
Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.

Geroosterde tomatensoep

Decoreer met de eetbare bloemen en blaadjes.

7 Comments

  1. Peter juni 21, 2019 at 14:06

    Hey Didi,
    Ook ik ben dol op tomaten. Zo welop brood, als pastasaus, soep ,salade en ook zongedroogd.
    Dus je recept valt bij mij duidelijk in de smaak.
    Ongeveer als jij maak ik de soep ook zo. Alleen bij mij nog een liter bouillon en dat mis ik in jouw
    recept. Wordt hij zo als jij het maakt niet een dikke substantie door vochtverdamping in de oven, ondanks wat toevoegen van wat water?
    Zo lijkt het meer op de pastasaus die ik maak.
    Overigens weer mijn complimenten voor je mooie foto’s. Iedere keer weer geweldige eyfood.
    Fijn weekend!
    Grt Peter

    • bijzonder spaans juni 22, 2019 at 06:33

      Hoi Peter,
      Heerlijk hè die tomaten en het seizoen ervan! Kan er zelf zo van genieten, maar ben ook echt een tomaten liefhebber.
      Ja klopt, de soep wordt vrij dik, maar daar hou ik nu eenmaal echt van (maar niet zo dik als een pastasaus, die laat ik verder inkoken). Vandaar dat je water kunt toevoegen als je hem zelf te dik vind. En ik doe er geen bouillon bij aangezien er door het roosteren genoeg smaak vrijkomt van de tomaten samen met de balsamico azijn en tijm. Maar smaak is altijd iets persoonlijks. Dus je zou er inderdaad bouillon aan kunnen toevoegen indien gewenst.
      Dank je wel voor je prachtige compliment over de foto’s en je reactie. Jij ook een fijn weekend!
      Groeten Didi

  2. Eugene juni 23, 2019 at 09:16

    Lekker soepje! Gisterenavond gemaakt op de BBQ zodat ik er een rooksmaak aan kon geven. En een pepertje toegevoegd voor een beetje kick. Dit ga ik vaker eten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »