Pollo de Elvira

image_printprintfriendly version

Overal in Spanje vindt je gelegenheden waar je kant en klare kippen van het spit kunt kopen. Die vindt je ook wel in Nederland, maar op een of andere manier heb ik nog steeds niemand gevonden die de kippen heeft kunnen evenaren die ik in Spanje eet. Hier vind ik ze te zout, te droog en ze smaken meestal allemaal hetzelfde. Waarschijnlijk door het gebruik van het zelfde kruidenmengsel.

In Spanje zijn ze naar mijn mening veel smakelijker maar ook vooral malser. Plus het feit dat de kippen gebraden worden met de lever en niertjes die ze, gek genoeg, hier verwijderen. Vraag me af waarom ze dat hier doen. Wij haalden vroeger bij mijn moeder in Santa Cristina d’Aro in de provincie Gerona onze kippetjes bij Elvira.

Helaas is zij er al lang mee gestopt, maar ik heb toch het geheim van haar overheerlijke kippetjes kunnen ontfutselen. Haar kippetjes werden zo mals omdat zij de avond van te voren de kippen in een bak met water met gehalveerde citroenen liet rusten (wat trouwens mijn oma ook altijd deed met kalkoen die zij voor Kerst maakte). In de morgen haalde zij ze eruit, depte ze droog en dan gingen deze met haar speciale kruidenmengsel aan het spit. Ook legde zij, in stukken gesneden en geschilde aardappelen in de opvangbak onderop van het spit, zodat de aardappelen gaar en bedropen werden met de sappen die de kippen afgaven. Ik maak nog steeds mijn kippetjes (ik zelf gebruik meestal poussins) volgens haar recept.

Kruidenmengsel van Elvira: (voor 1 grote kip)

1 eetlepel rozemarijn
2 eetlepels tijm
1 eetlepel knoflookzout
1/4 theelepel nootmuskaat
1/2 eetlepel oregano
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
zout naar smaak
2 citroenen (1 1/2 voor het water en 1/2 voor de holte)
1 knoflookteen

Leg de kip een avond van tevoren in een ruime bak met water en de gehalveerde citroenen. Zorg dat de kip onderstaan.

Meng de volgende dag alle droge kruiden door elkaar. Haal de kip uit het water en dep deze droog. Strooi wat van het kruidenmengsel in de holte van de kip en doe er een gehalveerde of 2 losse parten citroen en een knoflookteen bij. Wrijf de kip met wat olijfolie in en bestrooi deze met het kruidenmengsel. Prik met een vork in de dijen van de kip. Laat de kip een uur rusten. Rijg aan een spies en plaats in de oven.

Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukjes. Was ze en dep ze droog en plaats deze in een lage ovenschaal met een klein beetje water onder in de oven onder de kip. Grill de kip een uur tot een uur en een kwartier, tot deze gaar en lekker bruin is. Hussel de aardappelen tijdens het grillen van de kip af en toe om.

Serveer met de aardappelen en een lekkere salade naar keuze.

Buen provecho!

29 Comments

  1. Edth augustus 15, 2011 at 21:08

    Zou Elvira het water voor de kip niet gezouten hebben? Ik weet wel dat pekelen ervoor zorgt dat de kip mals blijft. Van alleen in water laten liggen, heb ik nog nooit gehoord. Spannend om eens uit te proberen en te vergelijken.

  2. Anne augustus 15, 2011 at 23:43

    Klinkt geweldig gewoon. Ik ga het maar eens proberen.
    Jottum!

  3. Robin april 13, 2012 at 14:08

    Ik wilde het vandaag klaarmaken, maar dan met een kort pekelbad. Hm, nou twijfel ik weer. Misschien toch maar even naar de Turk lopen voor wat citroenen en de kip een nachtje wegzetten.
    Wordt vervolgd. 🙂

  4. Robin april 13, 2012 at 23:20

    Ik zoek het later even voor je op en kom erop terug. Ik zou Heston Blumenthal’s instructies volgen, maar heb dus besloten deze keer gewoon jouw citroenwatermethode te doen. Pekelbad kan altijd nog.

  5. Robin april 14, 2012 at 16:00

    Niet sous-vide, gewoon in de oven, maar wel slechts op 60C.

    Het begin van het recept:
    Soak the chicken in an 8% brine solution for 6 hours.
    Rinse the chicken thoroughly, then soak in clean water for an hour, changing the water every 15 minutes.
    Dunk the chicken in boiling water for 30 seconds, then place into iced water. Repeat this step once more.
    Leave the chicken overnight in the fridge on a wire cooling rack over a baking tray, covered with a clean dishcloth.

    En dan dus 4-6 uur op 60C, maar daar heb ik (nu) geen zin in.
    Ik heb vandaag jouw methode gedaan al kon ik het niet laten een flinke schep zout toe te voegen. 😉

    Ik laat ‘m nu eventjes drogen, ik denk in de koelkast en dan gaat ie straks de grilloven in. Heb er zin in!

    • bijzonder spaans april 14, 2012 at 19:12

      Dank je voor het recept… dat klinkt wel erg spannend. Ga dat ook een keer proberen dan.
      Haha, ja dacht al kun je het niet combineren die 2, pekelen en citroen.
      Ben heel benieuwd of dat bijdraagt aan de malsheid van het vlees. Zelf nog geen tijd gehad om het uit te proberen (schande!).
      Heb vanmiddag trouwens Heston Blumenthal at home aangeschaft… Errggg blij ermee…!

  6. Robin april 15, 2012 at 20:12

    Ik was de laatste 20 minuten bij de kip weggelopen, vandaar dat ie een beetje aangebrand was. Gelukkig voornamelijk bij de vlerken en alleen het vel. Ik vond ‘m lekker!
    Foto: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/6931452220/

    Of ie nou malser was dan wanneer ik geen zout in ’t “citroenenweekwater” had gedaan durf ik zo niet te zeggen, hij was in ieder geval goed mals. En dat onder een ouderwets, draaiende grill, dus hoge temperatuur.

    De aardappeltjes waren ook lekker!
    Foto: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/6931451936/

  7. Patrick juni 16, 2013 at 17:09

    Een paar keer deze kip gemaakt. En de kip aan spit.
    Super lekker, mals en fris. Net zoals je kip in Spanje ook smaakt.

  8. Lisa oktober 2, 2013 at 13:00

    Heerlijk recept, favoriet binnen ons gezin! brengt ons weer even in Spanje.

  9. Etha de Jong maart 25, 2014 at 00:19

    Wat een zalig malse kip levert dit op! Geen pekelbad maar citroenbad, dat is toch wat anders! Ik verwarmde de kip eerst 45 min op lage ovenstand om zachtjes te garen en toen nog krap uurtje op 200 gr. Dank voor het recept.

    • bijzonder spaans maart 25, 2014 at 08:28

      Dank je wel Etha voor je reactie.
      Je slow cooking manier zal er ongetwijfeld ook voor zorgen dat de kip uit elkaar valt van malsheid!
      Op hoeveel graden zet de oven het eerste uur om de kip te verwarmen?

      • Etha de Jong maart 26, 2014 at 12:37

        Zo rond de 120 graden. Mijn grote gasoven is moeilijk te temperen. Deedook nog 3 tenen knoflook in het ‘weekwater”! De kip viel niet uit elkaar maar was zo zacht als boter en geurde heerlijk fris en kruidig! Uitgangspunt was wel een forse Franse maiskip!

  10. Betty Veltman september 23, 2015 at 17:53

    Terug gekomen uit Spanje waar ik heel veel gegrilde kip gegeten heb, ben ik gaan zoeken op internet. Wat geweldig toen ik jouw recept vond. Gelijk uitgeprobeerd en samen met mijn man gesmuld van het kippetje en de aardappelen. Heerlijk de peerlijk

    • bijzonder spaans september 23, 2015 at 18:16

      Hallo Betty,
      Wat ontzettend fijn te horen dat het recept van Elvira bij jullie een succes is. Zoals bij nog een aantal lezers en natuurlijk bij mij hier in de familie.
      Dank je wel voor je reactie:)

  11. Jacky november 10, 2016 at 15:02

    Hooi… ook wij zijn bekend met het kippetje uit Margrat ..

    Was ook op zoek naar het recept
    Top zeg dat ik hem hier tegen kom …

    Ik ga hem van de week maken

    En laat je weten hoe het is verlopen

    Jacky

  12. Jaap september 7, 2018 at 09:54

    Ik heb al diverse keren deze kip gemaakt. Heerlijk. Mijn kinderen vinden hem ook lekker. Meestal bereid ik hem op de barbecue aan het spit. Echter toen ik de draaispit nog niet had heb ik hem ook bereid op de manier van een “beer can chicken” (echter zonder bier).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »