Chuletas con salsa de higos

image_printprintfriendly version

Ik ben dol op vijgen en heb in mijn geveltuintje in Amsterdam een aantal jaar geleden drie kleine vijgenbomen geplant in de hoop dat ze ooit heel groot worden en veel vruchten zullen geven elk jaar. Tot op heden is de oogst erg summier en ben ik aangewezen op het kopen van vijgen op de markt. Helaas zijn ze hier in Nederland best wel duur.


Ooit heb ik tijdens een bezoek aan één van mijn leveranciers van aardewerk in Spanje een enorme bak vol vijgen gekregen afkomstig van de bomen die rond de fabriek stonden. Er waren daar verschillende rassen en de eigenaar ervan was maar al te blij dat ik er van hield. De door zijn vader aangeplante vijgenbomen hadden een overschot aan vijgen. Zoveel zelfs, dat dorpsgenoten uit de buurt mochten langskomen om zelf de vijgen uit de boom te halen. Ook ik mocht dat doen en ik liet me dat geen twee keer zeggen! Ik heb nog nooit zulke lekkere zoete vijgen gegeten.

Hij was verbaasd toen ik hem vertelde dat wij hier in Nederland soms wel € 1,00 tot € 1,50 voor een vijg betalen, terwijl dat de prijs is voor een kilo op de markt in Spanje. Wie weet krijg ik hem nog eens zover dat hij naast het aardewerk ook zijn vijgen gaat exporteren………….!

Chuletas con salsa de higos (voor 2 personen)

3-5 lamskotelletjes per persoon
2 eetlepel olijfolie
8 rijpe vijgen, in vieren gesneden
1 eetlepel honing
1 eetlepel sherryazijn
3 eetlepels Pedro Ximenez sherry
zout en peper


Bestrijk de lamskotelletjes met wat olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Grill ze aan beide kanten goudbruin.
Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan en bak hierin de vijgen kort op middelmatig vuur. Voeg de honing toe, roer voorzichtig alles om en laat een paar minuten koken. Schenk de sherryazijn erbij, laat weer eventjes meekoken en doe de sherry erbij. Breng op smaak met peper en zout en laat alles op laag vuur een paar minuten koken tot de saus dik begint te worden. Schenk over de lamskotelletjes.
Listo! a comer!

Bron:  The Spanish Kitchen – Clarissa Hyman

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »