Arroz con setas y cerveza (rijst met paddenstoelen en bier)

Een rijstschotel met paddenstoelen en Belgisch bier.
Hoe blij was ik toen ik laatst op de boerenmarkt op zaterdag Niscalos (melkzwammen) tegenkwam, die een traktatie in Spanje zijn en je hier in Nederland niet echt tegenkomt. Dus mijn vreugde was groot en heb ik ze meteen meegenomen om samen met heerlijke cantharellen onderstaand recept uit te proberen. Het is eigenlijk een Italiaanse risotto en de combinatie met het bier geeft net een fijn bittertje aan het gerecht. Erg lekker.

Arroz con setas y cerveza (voor 2 personen)

200 gram rondkorrelige rijst
1 grote ui, fijn gesnipperd
200 gram gemengde paddenstoelen
1 flesje Afflingen dubbel (te koop bij slijter)
500 ml tuinkruidenbouillon
75 gram parmezaanse kaas of manchego, geraspt
5-10 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
1 eetlepel roomboter
crème fraîche (optioneel)
olijfolie extra virgen
peper en zout

Maal met behulp van een koffiemolen de gedroogde eekhoorntjesbrood tot poeder.
Spoel de paddenstoelen af en dep droog met een theedoek en scheur ze in stukken. Bak in wat roomboter de paddenstoelen tot ze al hun vocht hebben afgegeven en zet apart.
Verwarm de bouillon en laat op een zacht vuur staan.
Verhit wat olijfolie in een pan en smoor hierin de ui tot deze glazig en zacht is. Zet het vuur hoger en voeg de rijst en 2 eetlepels van het gemalen eekhoorntjesbrood toe en roer alles goed om. Voeg hieraan de paddenstoelen en schenk het flesje bier erbij. Laat al roerend het vocht verdampen.
Schenk nu een beetje bouillon aan de rijst en blijf roeren totdat de rijst het vocht heeft opgenomen. Herhaal dit onder voortdurend roeren tot de rijst bijna gaar is (ongeveer 15 tot 18 minuten). Bestrooi met de kaas en roer alles goed door en voeg eventueel 2 eetlepels crème fraîche toe.

Gezien in Cocina Mia

6 Comments

  1. Agnes november 16, 2012 at 16:30

    Dit lijk me een heerlijk maaltje zeg! Ga morgen even bij slijter kijken voor dat biertje. En ik heb nog rijst liggen die ik vorig jaar uit Pals meenam. Water loopt me al in de mond.:) Ik wens je een fijn weekend!
    Hartelijke groet,
    Agnes

  2. 'Es' (@EsFactory) november 18, 2012 at 11:28

    Ik ben sinds deze week gaan risotto maagd meer en dit ziet er heerlijk uit! Kan het trouwens met elke dubbel bier?

    • bijzonder spaans november 18, 2012 at 11:55

      Haha Es! Las het inderdaad al op je blog;) Gefeliciteerd!
      Volgens mij wel, ben zelf geen bierdrinker dus om heel eerlijk te zijn weet ik niet of je nou echt het verschil zou proeven tussen de Afflingen en een ander dubbel biersoort.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »