Polvo de aceitunas negras con ensalada de tomate (olijvenpoeder en tomatensalade)
-
Post by bijzonder spaans
Een salade van gekleurde tomaten met basilicum, peterselie, eetbare violen met daarover heen zwarte olijvenpoeder (polvo de aceitunas negras). Samen met een vinaigrette van citroen olijfolie en moscatel azijn een echt lekkere lunch of salade. Simpel en lekker.
Een tijd geleden maakte ik olijvenpoeder. Dit kun je doen in de oven op lage temperatuur (80 graden) of in de magnetron die ook als droger gebruikt kan worden. Enige nadeel daarvan is dat je echt moet opletten dat ze niet verbranden. Het recept vond ik in het boek La Cocina con Joan Roca. Een waanzinnig leuk technische boek met allemaal tips en trucs om een extra dimensie te geven aan je gerechten en wat je met producten kunt doen, zoals onder andere het drogen zwarte olijven. Helaas wel in het Spaans en ik denk dat het boek alleen in Spanje verkrijgbaar is.
Zelf heb ik een droger waar ik al heel wat keren dingen in gedroogd heb zoals de olijven, tomatenschillen en rabarber zoals op onderstaande foto. Daar poeder van gemalen en die gebruik ik als extra smaakmakers in salades en desserts.
handjevol zwarte olijven zonder pit
Laat de olijven uitlekken en dep ze droog met wat papier. Snij ze in ringen.
Leg de olijven tussen twee vellen keukenpapier.
Stel je magnetron in op halve kracht en laat ongeveer 10 minuten drogen (elke keer 3 minuten) tot ze helemaal droog en hard zijn geworden. Eventueel nog een minuutje extra mochten ze nog een beetje zacht aanvoelen.
Maal de gedroogde olijven in een koffiemolen tot poeder en bewaar in een luchtdichte doos tot gebruik.
Mocht je geen magnetron hebben kan het ook in de oven op 80ºC (ongeveer 12 uur). Snij dan de olijven in plakjes.
4 gekleurde tomaten, in plakken gesneden
handjevol basilicum blaadjes
peterselie blaadjes
zwarte peper en zout
eetbare viooltjes (optioneel)
8 eetlepels citroen olijfolie
4 eetlepels moscatel azijn
Klop de moscatel azijn goed door de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Snij de tomaten in plakken en leg in een schaal en overgiet met de vinaigrette. Laat een uurtje intrekken.
Leg de tomaten op een mooi bord zodat ze elkaar overlappen. Bestrooi met de basilicum, peterselie en eetbare viooltjes. Lepel wat van de vinaigrette erover heen en bestrooi op het laatst de olijvenpoeder erover.
Note: Ik heb hier moscatel azijn gebruik vanwege de wat zoete smaak en omdat daardoor de vinaigrette wat lichter blijft dan bij gebruik van sherry azijn, wat overigens net zo lekker is. Mocht je geen moscatel azijn hebben is witte balsamico azijn een goed alternatief.
Comments