Brandade (bacalao met aardappelen)

image_printprintfriendly version

Wat vind ik dit toch een heerlijk gerecht. In Spanje wordt het, in één van mijn favoriete restaurants, geserveerd als voorgerecht. Persoonlijk vind ik het te machtig en verkies het liever als hoofdgerecht. Simpel met een salade erbij! Bacalao is een gedroogde en gezouten kabeljauw. Hier in Nederland bijzonder moeilijk te vinden. Het wordt meestal aangeboden als gedroogde en gezouten koolvis en staat bekend als bakkaljauw. Veel Surinaamse toko’s verkopen het en ik heb gevonden bij een enorm leuke winkel, gespecialiseerd in zout, de Zoutkamer in Amsterdam. Mocht ik de echte Spaanse bacalao vinden hier in Nederland dan zal ik het via deze weg laten weten. De brandade die ik maak is een zachte romige puree van bacalao, aardappelen, knoflook, olijfolie die gegratineerd wordt met wat gruyère.

Ik heb de bacalao 24 uur laten weken in water en de laatste uren in melk met laurierblad en peperkorrels.  De eerste uren in water om het overtollige zout te verwijderen. Daarna weken in melk geeft de vis een wat zachtere smaak. Wil je echt een zachte smaak, week dan de bacalao 24 uur in melk met eventueel de kruiden.

Brandade (bacalao met aardappelen) voor 4-6 personen

650 gram bacalao
1 laurierblaadje
1 ui met kruidnagel
650 gram aardappelen
melk
olijfolie
melk
1 knoflookteen
nootmuskaat
peperkorrel en zout
wat citroensap
geraspte gruyère (of andere kaas)

Nadat je de bacalao 24 uur hebt laten weken verhit in een pan voldoende melk zodat de vis onderstaat. Voeg hieraan de ui toe waarin een kruidnagel gestoken is en het  laurierblaadje en kook hierin zachtjes de bacalao in ongeveer 10 minuten gaar. Neem de vis uit het kookvocht en ontdoe van vel en graten. Kook ondertussen de aardappelen gaar.

Pel de teen knoflook. Meng in een mengkom de aardappel, de vis en de knoflook en draai dit tot een puree. Voeg hieraan wat lauwe melk en olijfolie toe tot een mooie gladde puree ontstaat.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap. Schep de brandade over in ovenvaste schaaltjes en bestrooi ze met geraspte gruyère. Laat in de oven gratineren tot de kaas gesmolten is. Dien heet op met een frisse salade.

6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »