Trinxat (kool en aardappel)

image_printprintfriendly version

Trinxat is een Catalaans gerecht wat je een beetje kunt vergelijken met een stamppot hier in Nederland. Letterlijk betekent ’trinxat’ gestampt. Kool en aardappelen worden gekookt, grof gestampt en op smaak gebracht met uitgebakken spekjes en wat knoflook. Daarna wordt het als een tortilla afgebakken in een pan voor een krokant korstje. Een typisch winter gerecht voor koude dagen.

Trinxat (voor 4 personen)

1 groene kool van ongeveer een kilo
500 gram geschilde aardappelen
250 gram ontbijtspek in blokjes
olijfolie
1 teen knoflook
eventueel wat pimentón

Snij de kool in vieren en haal de harde kern eruit en snij alles fijn. Doe de kool in een vergiet en spoel goed af. Verhit een pan met water met wat zout en zodra het water kookt, gooi je de kool erin en laat 15 minuten koken tot hij beetgaar is. Laat uitlekken in een vergiet. Kook ondertussen de aardappelen in een andere pan met water en zout gaar. Giet de aardappelen af.
Bak de spek uit, zodra deze knapperig bruin zijn haal je ze met een schuimspaan eruit. In de overgebleven olie bak je 30 seconden de fijngesneden knoflook ( en eventueel een theelepel pimentón). Pak een grote schaal en doe daar de uitgelekte kool en de aardappelen in. Pak een pureestamper of een vork en stamp het geheel grof. Voeg hieraan de knoflook met olie en de gebakken spekjes toe. Roer alles goed door elkaar. Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Zodra de olie heet is giet je het de kool/aardappelmengsel in de pan. Druk het met een spatel aan zodat je een compacte koek krijgt. Bak dit op een middelmatig vuur totdat er een krokant korstje ontstaat. Dit check je door de pan met een bord te bedekken en de pan om te draaien zodat de trinxat op het bord terecht komt. Mocht het niet krokant genoeg zijn, de pan weer op het bord leggen, omdraaien zodat de trinxat weer in de pan komt. Daarna de andere kant krokant bakken en heet opdienen. Soms wordt dit gerecht met wat allioli gegeten.

Persoonlijk ben ik gek op pimentón, dus heb daar flink wat van bijgegooid bij het bakken van de knoflook en dat mengsel door de kool en aardappelen gedaan! Geeft wat meer pit aan het gerecht.

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »