Rode appelchips

image_printprintfriendly version

Rode appelchips – hoe je heel eenvoudig zelf appelchips kunt maken uit de oven met die prachtige appels met rood vruchtvlees.

Dit is niet echt een recept maar omdat ik zo dol ben op die rode appels deel ik graag met jullie wat ik er nog meer mee heb gedaan naast de amandelcake met rode appels en tijm.
Ik heb er appelchips mee gemaakt en dit is heerlijk in salades, over yoghurt ontbijtjes of zoals ik gedaan heb versnipperd over avocado met toast.
En gewoon als lekker tussendoortje bijzonder fijn. Lekker knapperig en zeg nou zelf die rode appelchips zien er toch prachtig uit?

Rode appelchips

Ik ben hier thuis in het bezit van een voedseldroger. Ontzettend handig als je dingen wil drogen zoals bloemen, fruit, groenten of kruiden. Dingen die ik vaak doe. Zeker in de zomer als er eetbare bloemen zijn is het heel fijn om ze te drogen voor de tijd dat ze niet meer verkrijgbaar zijn zoals rozenblaadjes en blaadjes van de goudsbloem. Ook lekker om fruit te drogen of bijvoorbeeld olijven en tomatenschillen om bijvoorbeeld olijvenpoeder of tomatenpoeder te maken. Maar in de oven gaat het ook prima al kun je dan voor langere tijd de oven voor niks anders gebruiken. Want het vergt wat tijd dat drogen.

 

Rode appelchips

 

1 of 2 rode appels (red love bij Albert Heijn)

Rode appelchips

Verwarm de oven op 65ºC
Was en droog de appels en snij ze in dunne plakken met behulp van een mandoline.
Verdeel ze over een rooster en zet in de oven. Laat de deur op een kier en droog ze ongeveer in 6 tot 8 uur (afhankelijk van de dikte van je appelschijfjes) tot ze droog en knapperige zijn.
Keer ze in die tijd regelmatig om. Laat de appelchips afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot tot gebruik.

Rode appelchips

Avocado toast met rode appelchips

 

1 snee waldkorn brood
1 avocado
wat rode appelchips
citroensap
sal de Ibiza met bloemen
zwarte peper

Rooster het brood en besmeer met het vruchtvlees van een rijpe avocado. Besprenkel met citroensap.
Versnipper de appelchips en bestrooi hiermee de avocado samen met het Ibiza zout en zwarte peper.

Rode appelchips

Voor onderstaande salade had ik van die mooie Japanse radijs die in de kleur was van de rode appelchips van mijn groothandel. Die kun je makkelijk vervangen voor gewone radijsjes.

Salade met rode appelchips

 

100 gram gemengde sla (veldsla, frisee sla, romana, raddichio)
paar radijsjes, dun gesneden
cherry tomaatjes
peterselie, fijngehakt
pistachenootjes, gehakt
appelchips
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte balsamico azijn
peper en zout

Maak een vinaigrette met de olijfolie en balsamico azijn en breng op smaak met peper en zout.
Halveer de cherry tomaatjes en meng met de sla, radijs, peterselie, pistachenootjes en leg daarop wat mooie rode appelchips.
Besprenkel met de vinaigrette.

Rode appelchips

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »