Pan con tomate

image_printprintfriendly version

Pan con tomate ofwel pa amb tomàquet in het Catalaans –  het recept voor dit eenvoudige maar heerlijke Spaanse streekgerecht.

Pa amb tomàquet is Catalaans voor pan con tomate of vertaald naar het Nederlands brood met tomaat. Ik denk bij iedereen wel bekend.
Dit typisch Catalaanse streekgerecht is geweldig door al zijn eenvoud. De combinatie van geroosterd brood met tomaat, wat knoflook en besprenkeld met een goede olijfolie alleen al is heerlijk.

Pan con tomate staat vaak op de kaart van een restaurant in Spanje en wordt meestal als pica pica geserveerd. Pica pica komt van het woord picar wat knabbelen of (mee)pikken betekent, en is het eten van een hapje voordat je aan tafel gaat of aan de maaltijd begint. Al dan niet te bestellen in combinatie met Jamón Serrano.

Dit fijne broodgerecht is meteen een geweldige oplossing voor als je brood te oud of te droog geworden is thuis. In een handomdraai maak je een heerlijk smakelijk broodje uitermate geschikt als tapa, ontbijtje of lunch.

Pan con tomate

Pan con tomate

 

een aantal dik gesneden lekker landbrood of zuurdesem brood
3 tenen knoflook
4 rijpe tomaten gehalveerd
goede olijfolie Extra Virgen (bijvoorbeeld 100% arbequina)
zout
avocado (optioneel)
gemalen zwarte peper (optioneel)
citroensap (optioneel)

Pan con tomate

Verwarm de grill op de hoogste stand.
Leg het brood op een rooster of bakplaat en grill in ongeveer 2 minuten aan beide kanten knapperig bruin. Of bak het brood in een koekenpan in wat olijfolie aan beide kanten bruin.
Snij de knoflooktenen doormidden (je hoeft ze niet te pellen) en de tomaten.
Wrijf het nog warm geroosterde brood in met de gesneden kant van de knoflook en daarna met de tomaat tot er geen pulp meer overblijft.
Besprenkel de geroosterde boterhammen met een lekkere fruitige olijfolie en bestrooi met wat zout naar smaak.

Pan con tomate

Heerlijk in combinatie met een goede Serrano ham, maar omdat ik nou eenmaal dol ben op avocado eet ik het graag daarmee en maak ik dit regelmatig hier als lunch. Met een flinke draai versgemalen zwarte peper en een beetje citroensap!

Pan con tomate

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »