Sobrasada zelf maken

image_printprintfriendly version

Sobrasada zelf maken – een eenvoudige manier en recept voor het zelf thuis maken van de bekende Spaanse delicatesse uit de regio van Mallorca.

Opnieuw een remake van een oud recept op de blog. In het boek ‘de keuken van Spanje en Portugal’ van Elisabeth Luard stond het recept voor het maken van sobrasada. Nu is sobrasada helaas niet makkelijk te krijgen hier in Nederland dus waarom het dan niet zelf maken thuis? Heel makkelijk en met een goede keukenmachine heb je in een handomdraai deze heerlijke sobrasada. Ik ben dan wel in het bezit van een high speed blender, maar als je de chorizo heel fijn snijd is het met een gewone keukenmachine ook te doen.

Sobrasada zelf maken

Het recept voor sobrasada heb ik wel een beetje aangepast want 750 gram sobrasada vond ik wel heel erg veel.
Elisabeth Luard gebruikt in haar originele recept alleen gewone paprikapoeder. Net wat spannender om een deel ervan te vervangen door gerookte pikante paprikapoeder vind ik zelf. Verder heb ik veel minder reuzel gebruikt dan vermeld in het oorspronkelijke recept.
Mocht je een pikante soort chorizo gebruiken voor dit recept, kun je de pikante (picante) gerookte paprikapoeder vervangen door de zoete (dulce) variant.

Het onderstaand recept is voor ongeveer 350 gram.

Sobrasada zelf maken

 

225 gram goede kwaliteit (zachte) chorizo
100 gram gesmolten reuzel
1 eetlepel gerookte picante paprikapoeder
1 eetlepel gewone zoete paprikapoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 eetlepel goede sherry azijn
1 theelepel zeezout

Sobrasada zelf maken

Laat de reuzel smelten in een steelpannetje.

Sobrasada zelf maken

Snij de chorizo in hele kleine stukjes en doe samen met de soorten paprikapoeder, oregano, sherry azijn en zout in een keukenmachine of blender. Schenk de gesmolten reuzel erbij en laat de machine draaien tot je fijne massa hebt. Het geheel moet een soort paté worden die mooi smeerbaar is.

Sobrasada zelf maken

Hevel over naar steriele pot en bewaar de sobrasada in de koelkast. Daar zal hij uitharden doordat de reuzel afkoelt. Haal de zelfgemaakte sobrasada een half uurtje tot een uurtje voor gebruik uit de koelkast om het hem weer smeerbaar te maken.

Sobrasada zelf maken

De eerste keer dat ik dit recept maakte was de gesmolten reuzel bij mijn slager op en vertelde hij mij hoe ik dat zelf kon maken (smelten). Dat had ik zelf nog nooit gedaan.  Maar bleek echt heel makkelijk. Het laten smelten van vetspek in een hoge sauspan op middelmatig vuur waarbij je af en toe roert is nou niet bepaald moeilijk of lastig. De kaantjes haal je er daarna met een schuimspaan uit en voilá je hebt je gesmolten reuzel.

 

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »