Croquetas de jamón serrano (kroketjes met serranoham)

image_printprintfriendly version

De favoriete tapa, die ook als voorgerecht geserveerd wordt, van mijn dochter zijn de croquetas de jamón. In ons favoriete restaurant Can Panades in Llagostera, staan ze regelmatig op het menu als voorgerecht. Deze croquetas caseras zijn erg lekker maar ook erg zwaar en gelukkig serveren ze er maar een paar met een verfrissende salade. Mijn variant van de croquetas zijn ook best wel zwaar maar absoluut goedgekeurd door mijn dochter. En ideaal voor als je een feestje hebt, want je maakt er best wel veel met dit recept.

Croquetas de jamón (kroketjes met ham) voor ongeveer 25 tot 30 stuks

800 ml melk
klein uitje
5 kruidnagels
10 peperkorrels
2 laurierblaadjes, liefst vers
2 peterselie stengels
een dikke plak jamón serrano van 200 gram, heel fijn gesneden
150 gram bloem
100 gram boter
2 eieren
peterselie fijngesneden
nootmuskaat
peper
paneermeel of beschuit kruim
zonnebloem- of arachideolie om te frituren

Steek de kruidnagels in de gepelde ui en doe deze met de laurier, peperkorrels en melk in een pan. Laat alles aan de kook komen en draai het vuur laag en laat alles 20 minuten pruttelen. Zeef het geheel en zet de melk opnieuw op het vuur en voeg hieraan de fijngesneden ham toe en laat dit in de warme melk trekken terwijl je boter in een andere pan laat smelten op een langzaam vuur. Zodra deze gesmolten is zet je het vuur hoger en gooi je de bloem erbij. Roer goed en laat alles al roerend 1 a 2 minuten bakken. Draai het vuur lager en schenk nu beetje bij beetje het melk/ham mengsel toe en blijf goed roeren zodat de melk wordt opgenomen. Laat nog even aan de kook komen en haal van het vuur. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met wat peper en nootmuskaat.

Laat alles afkoelen en zet afgedekt 30 minuten in de koelkast.
Strooi het paneermeel of beschuit kruim op een groot bord en breek de eieren in een kommetje. Kluts de eieren.

Pak nu 2 eetlepels en maak quenelles van het ham mengsel. Haal deze door het ei, laat uitlekken en rol door het paneermeel of beschuit kruim.

Nu kun je eventueel met je handen de gewenste vorm geven aan de kroketjes. Laat ze een uur opstijven in de koelkast.
Verwarm olie tot 180 graden in een diepe steelpan en bak de kroketten goudbruin in kleine porties. Laat uitlekken op wat keukenpapier. Serveer warm of koud.

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »