Estofado de buey (runderstoof met port en rode wijn)

image_printprintfriendly version

Nog een comfortfood recept waar je mij voor kunt wakker maken. Een stoofschotel……. Oh ja, ik geniet intens in de wintermaanden van heerlijk geurende en lang op het fornuis garende stoofschotels. Zo erg zelfs dat ik een paar jaar geleden een slowcooker heb aangeschaft. Wat een fijn apparaat is dat! In de morgen doe je er alles in en in de avond is je stoofschotel klaar terwijl je huis gevuld is met de heerlijkste geuren. Nu maak ik nog meer stoofschotels dan voorheen. Dit recept is er eentje uit het boek van Claudia Roden (The Food of Spain). Eenvoudige ingrediënten die samen een waanzinnig lekker stoofgerecht opleveren. Je kunt dit gerecht op het fornuis maken maar ook in de oven. Bij het laatste gebruik je een pan die daarvoor geschikt is.

Estofado de buey (4-6 personen)

1 kilo runderpoulet
1 grote ui, gesnipperd
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 wortel, in stukjes gesneden
1 prei, fijn gesneden
1 tomaat, ontvelt en in stukjes gesneden
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
250 ml port
250 ml rode wijn
peper en zout
olijfolie

Verwarm de oven op 160 graden. Verhit 3 tot 4 eetlepels olijfolie in een grote braadpan en smoor hierin 25 minuten de ui, paprika, wortel en prei. Zet hierna het vuur iets hoger en laat de groenten een beetje bruinen en karameliseren. Breng op smaak met peper en zout. Voeg nu de tomaat toe en bak deze een paar minuten mee. Bak ondertussen in gedeeltes de runderpoulet in wat olijfolie in een koekenpan rondom bruin.

Hevel het bruine gebakken vlees over naar de pan met de groenten.
Schenk de wijn en port erbij en eventueel wat water zodat het vlees net onderstaat. Voeg hieraan de laurierblaadjes toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.


Doe de deksel op de pan en zet 2 1/2 tot 3 uur in de oven tot het vlees heel zacht is. Roer af en toe het vlees om. Serveer met een lekkere puree.

 

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »