Koolzaadbloemenboter

image_printprintfriendly version

Tijdens onze tweede koud-roken-sessie bij Lizet afgelopen vrijdag (verslag volgt nog een keertje), hebben wij tijdens een wandelingetje koolzaadbloemen bij haar in de buurt geplukt.

Als stadsmens gaat dit totaal aan mij voorbij dat er plekken bestaan waar je naar hartelust eetbare bloemen kunt vinden en plukken. Ongetwijfeld zullen er plekken in en rond Amsterdam zijn, maar die ken ik helaas niet.
Zelf blijf ik steken bij de gangbare soorten die ik op een biologische markt of bij een groothandel kan vinden of die ik zelf in mijn geveltuin heb, en koolzaadbloemen waren mij vreemd. Jawel,  ik wist wel van het bestaan van koolzaadolie die ervan gemaakt wordt, maar dat je de bloemen kon eten dat was nieuw voor mij.
Die koolzaadbloemen hebben wij bij Lizet in combinatie met heerlijke biologische asperges gegeten. Man, wat was dat lekker!

Gevolg was dat ik afreisde naar Amsterdam met een klein bosje koolzaadbloemetjes en ik besloot in de trein dat ik het in wat roomboter wilde verwerken, waardoor ik het wat langer kon bewaren en er van kon genieten. Thuis nam ik een handje vol geplukte bloemetjes en bloemblaadjes en mengde dit met 50 gram zachte roomboter.

Beetje zout erdoor en een nachtje in de koelkast zodat de smaken zich konden mengen, en deze combi was de volgende dag heerlijk bij groene en witte asperges, wat niet zo verwonderlijk was aangezien wij ze bij Lizet ook zo gegeten hadden, alleen dan los.
De volgende morgen besloot ik wat bloemenboter op een Frans croissantje, die zoetig qua smaak is, te smeren. Heerlijke combi…..
De smaak deed ons een beetje denken aan ananas. Lekker fris. Ook op een gewoon sneetje speltbrood was het niet te versmaden.
En het ziet er zo ontzettend leuk en gezellig uit zo’n bloemenbotertje op tafel.

Jammer dat ik geen koolzaadveld in mijn buurt heb!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »