Suspiros con almendras y ralladura de limón (meringues met amandelen en citroenrasp)

image_printprintfriendly version

Nadat ik in mijn foodwap pakket de rozenmeringues van Edith had ontvangen en zij daarna het recept op haar blog plaatste, ben ik in een meringue ban geraakt. Het recept van Edith is een heel fijn en lekker recept maar 3 uur mijn oven afstaan terwijl ik altijd van alles tegelijk wil doen, vond ik heel erg lang.

Ik ging op zoek naar een ander recept waar de bereidingstijd een stuk korter was. Nou….. dat heb ik geweten, jeetje de oventemperaturen en tijden verschillen zo enorm veel dat ik er niks meer van snapte (en bakte). Het varieerde van de 80 graden bij het recept van Edith tot zelfs 220 graden (in een Spaans kookboek).

Uiteindelijk is na heel wat experimenteren (en opeten…..) met verschillende oventemperaturen en tijden, dit het uiteindelijke recept geworden voor mijn suspiros, de Spaanse meringues die geschaafde amandelen bevatten en ik nog uit mijn jeugd ken. Suspiros betekent letterlijk vertaald: een zucht. In mijn geval van verlichting. Hoe toepasselijk!

Suspiros con almendras y ralladura de limón (meringues met amandelen en citroenrasp)

100 gram amandelschaafsel
eiwitten van 4 middelgrote eieren
150 gram fijne tafelsuiker
100 gram poedersuiker
citroenrasp van 1 citroen
snufje zout

Verwarm de oven voor op 110 graden.
Bak al roerend de amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Zet apart.
Doe de eiwitten in een diepe kom, voeg hieraan een snufje zout toe en klop met een handmixer tot stijve pieken. De kom en gardes moeten echt brandschoon en vetvrij zijn.
Zet de handmixer op een lagere stand en voeg nu de tafelsuiker beetje bij beetje toe en klop tussen elke suiker toevoeging 10 seconde zodat de suiker zich goed mengt. Als je alle suiker hebt toegevoegd blijf dan kloppen tot de suiker is opgelost. Proef af en toe om daar zeker van te zijn.
Haal de mixer eruit en zeef de poedersuiker boven het eiwit mengsel. Vouw nu voorzichtig de poedersuiker door het mengsel. Voeg het citroenrasp en het grootste gedeelte van de amandelen toe (bewaar wat voor garnering) en vouw deze er ook voorzichtig door.


Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Vorm met behulp van 2 lepels wat hoopjes op het bakpapier. Bestrooi ze met het achtergebleven amandelschaafsel en bak ze één uur en een kwartier tot anderhalf uur in de oven tot ze droog en knapperig zijn. Ze worden wat lichtbruin van kleur.
Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Bij mijn laatste poging heb ik het citroenrasp vervangen voor de fijne etherische oliën kristallen (de ronde citrus) waar ik al eerder over schreef. Ik was blij verrast ze bij mijn natuurwinkel Ekoplaza te vinden in hun assortiment. Kijk voor meer verkoopadressen op www.kokenmetkristallen.nl

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »