Panecillos con chorizo y tomillo

image_printprintfriendly version

Niet mijn recept, zelfs geen Spaans recept. Ik zag dit voorbij komen op de BBC bij het programma Saturday Kitchen. En ook net op een moment dat ik aan het nadenken was wat ik zou kunnen bakken voor de 2de foodswap van Es waar ik weer aan mee ga doen (voor het verslag van de 1ste foodswap zie hier en ook hier).
Ik vond dit brood een Spaans tintje hebben door het gebruik van de chorizo en de tijm en bovendien leek het mij ook heerlijk.
Het oorspronkelijke recept is een fougasse (een Frans brood). Nadat ik de fougasse met succes had gemaakt, leek het mij leuker en lekkerder om er kleine broodjes en een stokbroodje van te maken, met toevoeging van wat extra chorizo en tijm.

Panecillos con chorizo y tomillo

500 gram wit 00 broodmeel (vond ik bij mijn Marokaanse supermarkt) en wat extra om te bestuiven
2 theelepels zout
1 zakje droge gist van 11 gram
250 tot 300 ml water
de blaadjes van 8 takjes tijm
100 gram droge chorizoworst, fijngesneden
wat olijfolie
2 eetlepels melk

Vermeng bloem, zout en gist met elkaar in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet daarin het water. Meng alles tot een samenhangend licht geheel, het mag niet te plakkerig aanvoelen.
Kneed het 10 minuten met de hand op een met bloem bestoven werkvlak of 5 minuten in een keukenmachine voorzien van een deeghaak.
Strooi de tijmblaadjes er doorheen en blijf nog 30 seconden kneden. Voeg nu 2/3 van de chorizostukjes bij het deeg en kneed nog 1 minuut.
Vorm een bal van het deeg en snij er een stukje vanaf. Vorm hiermee bijvoorbeeld een balletje en druk die een beetje plat of vorm er een rolletje van voor een stokbroodje. Hou rekening met het feit dat het deeg nog rijst en je broodjes of stokbroodjes ongeveer 2x zo groot worden.
Leg ze met voldoende ruimte van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrooi de bovenkant van de broodjes en stokbroodjes met de rest van de chorizo stukjes.


Vet wat huishoudfolie in met olie en leg dit losjes over het deeg zodat het niet aan het plastic blijft plakken. Leg er een droge theedoek over en zet een uurtje weg op een warme plaats in huis.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal de huishoudfolie van het deeg, kwast het deeg in met de melk en schuif de bakplaat in de hete oven. Plaats onderin de oven een schaal met een laagje water. Dit voorkomt dat het brood te snel een korst krijgt.
Bak het brood 30 tot 35 minuten tot hij gaar en goudbruin is. Laat afkoelen.

Voor de fougasse:
Vorm een bal van het deeg en rol het in een ovale vorm uit met behulp van een deegroller. Hevel over naar een met bakpapier beklede bakplaat.
Snij met behulp van een mes een snee van boven naar beneden in het langste gedeelte van het ovaal en schuif deze open. Snij aan weerskanten nog 3 snedes in het brood en leg deze ook goed open (zodat ze tijdens het rijzen niet weer bij elkaar komen).
Bestrooi met het restant van de chorizostukjes, dek af met ingevette huishoudfolie en laat een uur rusten op een warme plek in huis.
Volg de bakinstructies van de broodjes/stokbroodjes.

Heerlijk als het brood nog een beter warm is en het eten met wat lekkere roomboter…………….

 

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »