Vieiras a la gallega

image_printprintfriendly version

Vieiras a la gallega

Een heerlijk recept van een typisch streekgerecht uit Galicia. Lekkere coquilles met Serrano ham in witte wijn.

In Spanje kun je vaak restjes van de jamon serrano kopen waarmee je heerlijke bouillon kunt trekken maar ook wordt het veel gebruikt om extra smaak te geven in een gerecht zoals deze. Vraag je slager of traiteur een dikke plak serranoham te snijden zodat je kleine blokjes kunt maken. Haal het vet niet van de serranoham, dat geeft een heerlijke smaak af aan de saus van dit gerecht.

 

vieiras a la gallega

Vieiras a la Gallega (voor 4 personen)

12 schoongemaakte coquilles (St. Jakobsschelpen)
4 eetlepels olijfolie
klein klontje boter
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
75 gram serranoham in kleine blokjes gesneden
100 ml witte wijn
2 eetlepels beschuitkruim
1 takje peterselie, fijngesneden
zout en eventueel peper

vieiras a la gallega

Verwarm de oven voor op 230 graden.
Verhit 2 eetlepel van de olijfolie samen met het klontje boter in een koekenpan. Bak de fijngesneden ui hierin op een zacht vuur tot dit zacht en transparant is. Voeg hieraan de fijngesneden knoflook en de serranoham. Zodra de knoflook wat kleur krijg schenk je de wijn erbij en laat tot de helft inkoken. Zet de saus apart.
Vet ondertussen vier individuele ovenschaaltjes in met wat olijfolie en zet deze in de oven om goed door te warmen.
Vermeng de overige olijfolie met het beschuitkruim en de peterselie met wat zout en peper.
Haal de ovenschaaltjes uit de oven, verdeel de coquilles over de vier schaaltjes en giet de saus over de schaaltjes. Bestrooi met beschuitkruim en zet 5-10 minuten in de oven tot de coquilles de gewenste gaarheid hebben. Persoonlijk hou ik van coquilles die halfrauw zijn, en was 5 minuten genoeg hier.

vieiras a la gallega

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »