Manzanas al caramelo y helado de caramelo con piñones (karamelappeltjes en karamelijs met pijnboompitten)

image_printprintfriendly version

Voor mij heeft het eten van appeltjes in karamel iets feestelijks en doet mij denken aan mijn jeugd.
Begin Augustus barst de fiesta mayor los in Vilanova y la Geltrú. Als kind keek ik er altijd naar uit en wat mij nog altijd bijblijft naast los diablos, los gigantes en het vuurwerk was toch wel de talrijke kramen op las Ramblas. Een lang uitgerekte kermis waar we als kind wat graag naar toe wilden gaan. En wat was er niet lekkerder dan een appel gedoopt in karamel. Zo’n krokant laagje pure suiker die je door moest bijten wilde je in het zachte en zoetzure van de appel komen. Zij waren altijd vuurrood op een stokje. Waarschijnlijk omdat de bruine kleur van de karamel er niet echt aantrekkelijk en smaakvol uit zag. Ik moet er niet aan denken hoeveel kleurstof daar in zat……
Hierbij mijn versie zonder kleurstof die ik serveerde bij heerlijk karamelijs met pijnboompitten.

Manzanas al caramelo y helado de caramelo con piñones (karamelappeltjes en karamelijs met pijnboompitten)

Manzanas al caramelo

8 sterappeltjes
250 gram fijne tafelsuiker
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel water
satéstokjes

Was en droog de appeltjes en steek er een satéprikker in.
Doe de suiker in een pannetje samen met het citroensap en het water en laat op een zacht vuur zonder te roeren de suiker smelten. Schud af en toe de pan heen en weer. Haal de pan van het vuur als de suiker opgelost en amberkleurig geworden is.
Haal de appeltjes door de karamel en laat op een stuk bakpapier afkoelen.

Manzanas al caramelo y helado de caramelo con piñones (karamelappeltjes en karamelijs met pijnboompitten)

De karamelappeltjes passen heel goed bij het karamelijs met pijnboompitjes waarvan onderstaand recept uit het blad Cocina Mia.

Helado de caramelo con piñones (voor 4 personen)

eigeel van 4 eieren
300 ml slagroom
120 gram suiker
40 ml water
1 eetlepel poedersuiker
50 gram pijnboompitten en 20 gram om te decoreren

Manzanas al caramelo y helado de caramelo con piñones (karamelappeltjes en karamelijs met pijnboompitten)

Klop de slagroom tot fijne pieken en zet apart.
Maal de pijnboompitten met de poedersuiker fijn met behulp van een keukenmachine of koffiemolen. Meng met 2 eetlepels warm water tot een fijne pasta.
Maak een karamel door de suiker met 1 eetlepel water te verwarmen tot de suiker gesmolten is en een amberkleurige kleur heeft. Haal van het vuur en voeg de 40 ml water toe. Dek meteen af met een deksel om teveel spetten te voorkomen.
Klop in een vuurvaste schaal het eigeel tot een lichtgele massa. Verwarm opnieuw de karamel op een zacht vuur zodat hij vloeibaar is en schenk in een hele dunne straal bij het eigeel terwijl je blijft kloppen. Zet de schaal op een pan met een bodempje water en blijf au bain marie kloppen tot je een dikke massa hebt. Haal dit van het vuur en blijf kloppen tot het geheel is afgekoeld.
Roer de pijnboompittenpuree erdoor en spatel de slagroom erdoor. Zet 6 uur weg in de koelkast terwijl je om de 2 uur alles goed omroert zodat het ijs smeuïg blijft.

Manzanas al caramelo y helado de caramelo con piñones (karamelappeltjes en karamelijs met pijnboompitten)

Decoreer voor het serveren met wat pijnboompitten.

Manzanas al caramelo y helado de caramelo con piñones (karamelappeltjes en karamelijs met pijnboompitten)

FELIZ NAVIDAD!!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »