Preitaart – pastel de puerros maar dan met toevoeging van chili flakes of vlokken. Om het lekker pittig te maken.
Ik kwam op de boerenmarkt jonge prei tegen en daar wilde ik dit recept (aangepast van een recept uit het Spaanse kooktijdschrift Elle Gourmet) wel mee maken. Doordat de preien vrij klein zijn heb ik ze niet gehalveerd zoals in onderstaand recept.
Preitaart – pastel de puerros
4 biologische preien
25 gram boter
scheutje olijfolie
zout en zwarte peper
200 gram slagroom
4 eieren
1/4 theelepel chilivlokken, snuf nootmuskaat, 1 theelepel tijm
1 flinke eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
Voor het deeg
200 gram tarwebloem
100 gram roomboter in stukjes
1 ei
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel mosterdpoeder
Maak het deeg door de bloem, tijm, mosterdpoeder met roomboter met behulp van een deeghaak te mengen. Voeg een ei toe en blijf kneden tot het deeg een samenhangende bal wordt.
Rol in plastic folie en leg een uur in de koelkast.
Maak de preien schoon door het buitenste blad eraf te trekken. Snij de wortels eraf zodanig dat de prei nog een stevige onderkant heeft en de bladeren nog aan elkaar zitten. Snij het groen eraf met een mes en daarna overdwars zodat je twee helften hebt. Spoel goed af onder de koude kraan zodat er geen zand of aarde meer in zit.
Leg de preien in grote pan en overgiet met water en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken, voeg roomboter, olijfolie peper en zout toe en laat nog 5 minuten koken.
Giet af en zet apart.
Verwarm de oven op 180ºC.
Meng eieren, slagroom, chilivlokken, tijm, nootmuskaat, Parmezaanse kaas met peper en zout.
Rol het deeg uit en bekleed een ovenschaal die groot genoeg is voor de prei. Prik wat gaatjes in het deeg met een vork.
Leg de prei helften naast elkaar op het deeg, schenk het eiermengsel erover en zet 45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin geworden is.
Serveer met een lekkere salade.
Comments