Costillas de cerdo al horno (varkensribbetjes uit de oven)
Het zijn eigenlijk spareribs….. maar dan op zijn Spaans. Gemarineerd in een mix van gerookte paprika (pimentón) sherry en sherryazijn. Om je vingers er bij af te likken! En als je een dagje geduld hebt dan zijn ze nog lekkerder…;)
Costillas de cerdo al horno (ongeveer 6 personen)
2 kilo varkensribbetjes aan één stuk
4 fijngehakte knoflooktenen
1 dl olijfolie extra virgen
sap van 2 citroenen
2 theelepels pimentón
2 1/2 eetlepels honing
250 ml Pedro Ximénez sherry
125 ml droge witte wijn
4 eetlepels Dijon mosterd
125 ml sherryazijn
handvol fijngesneden peterselie
1 eetlepel gedroogde tijm
snufje zout
500 ml heet water
Meng knoflook, olijfolie, citroensap, pimentón, honing, sherry, witte wijn, mosterd samen met de peterselie en tijm. Leg in deze marinade de varkenribben en marineer ze minstens 1 uur.
Verwarm de oven op 200 graden.
Giet de halve liter heet water samen met de sherryazijn in een grote braadslee. Leg hier de varkensribben in met de vleeskant naar beneden en giet er de marinade over. Braad 30 minuten in de oven terwijl je ze elke 10 minuten bedruipt met de marinade.
Keer de varkensribbetjes om, met de vleeskant boven en braad alles nog 60 minuten terwijl je elke 10 minuten de ribben bedruipt.
Haal de schaal uit de oven en laat ietwat afkoelen voordat je de ribbetjes los snijd met een mes. Dien meteen op.
Mocht je ze een dag van te voren maken, laat ze afkoelen en bewaar in de koelkast. Bewaar de saus apart in de koelkast. Voor gebruik schep je het vet van de saus en verwarm je de ribbetjes in de oven op 180 graden samen met de saus.
Recept uit het boek Movida
3 Comments