Tatín de chalotas (tatin van sjalotjes)
Ooit kocht ik kleine springvormpjes met een diameter van 12 cm bij Albert Heijn. Geen idee of zij ze nog verkopen, het is al een behoorlijke tijd geleden dat ik ze daar zag. In ieder geval heb ik er ontzettend veel plezier van. Ook voor dit lekkere gerecht (individuele taartjes zijn altijd leuk) kwamen ze goed van pas. Mocht je geen kleine springvormpjes hebben of kunnen vinden kan het natuurlijk ook in een grote springvorm van 25 cm.
Tatín de chalotas (voor 4 personen)
1 pak bladerdeeg aan één stuk (o.a. te koop bij Jumbo)
750 gram (biologische) sjalotjes
4 eetlepels suiker
blaadjes van 4 takjes tijm
100 ml rode port
40 gram boter
zout en peper
Pel de sjalotjes. Breng deze in een pan met 50 ml water, de boter, de suiker, de tijmblaadjes en peper en zout aan de kook en laat op een zacht vuur 15 tot 20 minuten koken tot ze zacht zijn. Voeg de port eraan toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
Vet 4 kleine springvormpjes van 12 cm, of 1 grote van 25 cm, in met boter.
Giet de sjalotjes af terwijl je het vocht opvangt in een ander pannetje en laat de sjalotjes iets afkoelen.
Verwarm de oven op 200 graden.
Kook het vocht van de sjalotjes tot de helft in tot het stroperig wordt.
Leg de sjalotjes in de springvorm(en) en overgiet ze met de ingekookte vloeistof.
Snij 4 rondjes, net iets groter dan je springvorm, uit het bladerdeeg en bedek hiermee de sjalotjes. Stop de randen goed in.
Bak de taartjes 30 minuten in de oven. Haal ze voorzichtig uit hun springvorm, draai ze om en bestrooi ze eventueel nog met wat tijm voor je ze serveert.
5 Comments