Maïsbrood met ui en spek

image_printprintfriendly version

Soms maak je wel eens een stapje buiten de deur bij een blog die niks met Spanje te maken heeft, maar toch wel een ontzettend fijn brood erop heeft wat ik  hier dan wil delen.
Dit simpele recept van een superlekker maïsbrood met ui en spek, ofwel in het Spaans pan de maiz con cebolla y tocino, kwam ik tegen op de blog van Sarah Hopwood genaamd The Pulp and Rind. Dat wilde ik wel maken terwijl ik geen bakster ben, dus…….. moet jullie dan helemaal lukken.

Maïsbrood met ui en spek

Helaas is ondertussen The Pulp and Rind uit de lucht, geen idee waarom. Wel is haar account op Steller nog te zien inclusief het recept. Dat heb ik wel een pietsje aangepast. In ieder geval, een onweerstaanbaar lekker maïsbrood en wat zo fijn is, super simpel en het is zo gemaakt.
Enige wat wel essentieel is in dit recept, is een gietijzeren koekenpan.

Maïsbrood met ui en spek (pan de maiz con cebolla y tocino)

 

160 gram maïsmeel
70 gram bloem
theelepel. zout
2 gram bakpoeder
1/4 theelepel gerookte paprikapoeder
2 eieren
260 ml yoghurt
140 ml melk
1 flinke eetlepel honing
klontje boter
1/2 ui, fijngesneden
100 gram bacon of gerookte spekjes
naaldjes van 2 takjes rozemarijn, fijngesneden
4 blaadjes salie, fijngesneden
blaadjes van 4 takjes tijm

Maïsbrood met ui en spek

Verwarm de oven op 190ºC met daarin een gietijzeren koekenpan.
Smoor ondertussen in een aparte koekenpan bacon, ui en kruiden tot de bacon gebakken is en de ui transparant. Zet apart en laat afkoelen.
Vermeng maïsmeel met bloem, zout, bakpoeder en gerookte paprika.
Klop in een andere kom de eieren los en roer er de yoghurt melk en honing door.
Voeg daar de droge ingrediënten aan toe en roer met een houten pollepel door elkaar. Vouw voorzichtig de bacon, ui en kruidenmengsel door het beslag.
Doe het klontje boter in de koekenpan in de oven en laat smelten. Haal de pan uit de oven.
Giet het beslag in de koekenpan en zet 35-40 minuten terug in de oven tot het brood gaar en bruin is.
Laat 10 minuten afkoelen en serveer het maïsbrood warm.

Maïsbrood met ui en spek

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »