Geroosterde bieten, ui en kastanjes

image_printprintfriendly version

Geroosterde bieten, ui en kastanjes – Remolacha asada con castañas. Een recept voor geroosterde bietjes, ui en kastanjes uit de oven met hazelnoten en tijm.

Geroosterde bieten, ui en kastanjes

Het is herfst en er zijn zulke mooie herfstproducten zoals prachtige kastanjes, kweeperen, paddenstoelen, hazelnoten en gekleurde bieten te koop. Dit recept voor geroosterde bieten, ui en kastanjes is een fijn bijgerecht of een hoofdgerecht die een aantal van deze fijne producten combineert. En als er wat overblijft kun je hem de volgende dag koud als salade eten.

Mocht je geen zin hebben om kastanjes zelf te roosteren dan zijn ze ook kant en klaar te koop bij een biologische winkel zoals Ekoplaza of Marqt.

Het recept van deze overheerlijke geroosterde bieten, ui en kastanjes is geschikt voor twee personen en afgeleid van een recept uit het boek Tapas van Carlos Horrillo en Patrick Morcas.

Geroosterde bieten, ui en kastanjes

Geroosterde bieten, ui en kastanjes

 

500 gram rode en gele bietjes
3 rode uien, gepeld en in vieren gesneden
guindilla olie (zie recept onderaan deze post) of gewone olijfolie
6 à 7 knoflooktenen
200 gram geroosterde of gepofte kastanjes
peper en zout
balsamico azijn
takjes verse tijm
geroosterde hazelnoten

Geroosterde bieten, ui en kastanjes

Voor de kastanjes:

 

Rooster of pof de kastanjes als volgt:
Verwarm de oven op 220ºC. Snij met een broodmes de kastanjes kruislings aan de bolle kant in tot de blanke noot zelf te zien is en laat ze met water en wat zout tot net aan de kook komen.
Giet af en hevel over naar een bakplaat en plaats 15 minuten in de hete oven.

Haal uit de oven en bedek de kastanjes hierna 15 minuten met een schone theedoek af, zodat ze kunnen stomen. Pel ze door de harde schil en het fijne schilletje te verwijderen.

Geroosterde bieten, ui en kastanjes

Voor de geroosterde bietjes en ui:

 

Verwarm de oven op 200ºC.
Was en droog de bietjes en leg op twee grote stukken aluminium folie samen met 4 ongepelde knoflooktenen en de takjes tijm. Overgiet met wat guindilla olie of gewone olijfolie en vouw de randen dicht zodat je een luchtdicht pakketje hebt maar er wel genoeg ruimte en lucht is voor ze.

Zet het pakketje in de hete oven en bak anderhalf uur tot twee uur (afhankelijk van hoe groot ze zijn) tot ze gaar zijn. Zelf hou ik ervan als ze nog een bite hebben en niet door en door gaar zijn. Check ze door het pakketje voorzichtig open te maken en er een mes in te steken.

Leg de ui kwarten in een ovenschaal samen met 2 of 3 ongepelde tenen knoflook tenen. Verdeel 2 eetlepels balsamico azijn en 4 eetlepels olijfolie erover en bestrooi met peper en zout en zet een half uur voor het einde van de bieten in de oven.

Geroosterde bieten, ui en kastanjes

Afwerking van het gerecht:

 

Verlaag de oven naar 120ºC en haal de bietjes eruit en laat deze iets afkoelen. Verwijder de knoflooktenen van de ui en doe de kastanjes bij de ui in de oven zodat ze wat doorwarmen.
Laat de bietjes iets afkoelen en haal de schil van eraf. Snij ze in plakken of kwarten. Knijp eventueel de pulp uit de knoflook als je deze ook wil gebruiken.

Leg de bieten in een mooie serveerschaal en voeg hieraan de geroosterde uien, de kastanjes en eventueel de knoflook eraan toe.
Hak de hazelnoten grof en bestrooi samen met wat verse blaadjes tijm aan de bieten, uien en kastanjes. Serveer direct.

Mocht je hem als salade willen eten, breng hem dan nog eventueel op smaak met een vinaigrette van olijfolie en balsamico azijn.

Geroosterde bieten, ui en kastanjes

Guindilla olie

 

250 ml olijfolie extra vigen
2 gedroogde guindilla’s

Verwarm de olijfolie met de guindilla’s, laat aan de kook komen, draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes pocheren. Haal de pan van het vuur, laat de guindilla olie afkoelen tot kamertemperatuur en hevel over naar een steriele fles.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »