Vijgen in chocolade en dessertwijn

image_printprintfriendly version

Vijgen in chocolade en dessertwijn – een feestelijk recept voor het maken van vijgen gemarineerd in dessertwijn en omhuld met pure chocolade.

Naast het eten van turrón tijdens de feestmaanden in Spanje, kun je soms ook overheerlijke vijgen in chocolade vinden in de supermarkt. De lekkerste choco vijgen, die ook bekend staan als rabito’s royale, bevatten naast de in chocola omhulde gedroogde vijg nog eens een chocolade truffelvulling (te vinden op de foodafdeling van de de Corte Ingles). Maar zelf maken is ook een optie, zonder de truffelvulling dan, en geloof mij net zo lekker!

Vijgen in chocolade en dessertwijn

 

Op de markt hier in Amsterdam vond ik van die heerlijke kleine gedroogde Spaanse baby vijgen. Die heb ik een dag laten wellen in dessertwijn zodat ze zich konden volzuigen en daarna in chocolade gedoopt. Ontzettend makkelijk te maken, verslavend lekker en een aanrader voor de komende feestdagen…….

Om ze extra feestelijk te maken heb ik er een aantal bestrooid met een mengsel van wat zout en gedroogde korenbloemen en rozenblaadjes, een mengsel van wat zout en gedroogde goudsbloemen en een paar met geraspte cocos. Maar dat kun je uiteraard achterwege laten als je het teveel gedoe vind.

Vijgen in chocolade en dessertwijn

Vijgen in chocolade en dessertwijn

 

250 gram kleine baby vijgen
200 ml dessert wijn
100 gram pure chocolade

Vijgen in chocolade en dessertwijn

Maak met behulp van de punt van een mesje een paar sneetjes in elke vijg. Leg de vijgen in een schaaltje en schenk de dessertwijn erover zodat ze onderstaan. Dek af met huishoudfolie en laat 1 tot 4 dagen op kamertemperatuur staan. Hoe langer je ze marineert hoe meer wijn ze opzuigen en zachter worden.
Laat de vijgen goed uitlekken in een vergiet en zet ze met de steeltjes rechtop op een bord.

Vijgen in chocolade en dessertwijn

Breek de chocolade in stukjes en verhit een pannetje met een bodempje water op het fornuis. Leg hierop een schaal en laat 3/4 van de chocolade hierin smelten. Zodra de chocolade gesmolten is, haal je de kom van het vuur en roer de overgebleven chocolade erdoor. Roer tot deze gesmolten is.

Vijgen in chocolade en dessertwijn

Doop een vijg in de chocolade en laat uitlekken op een rek of stuk bakpapier. Bestrooi ze  eventueel met de desbetreffende mengsels. Herhaal met de andere vijgen en laat de chocola uitharden.

Vijgen in chocolade en dessertwijn

 

 

Fijne feestdagen allemaal en tot in 2018!

6 Comments

 1. Essebes december 22, 2017 at 12:52

  Lijkt mij heerlijk, ga ik zeker een keer maken!

 2. Essebes december 29, 2017 at 18:37

  nou, ik heb ze gemaakt, en je hebt niets teveel gezegd, super lekker!
  Ik heb ze gemarineerd in Estrella, een dessertwijn uit Valencia die ik daar heb geproefd, maar hier gewoon bij Gal en Gal verkrijgbaar is.
  Droog je de bloemen zelf? Deze heb ik nu niet gebruikt, maar maakt het wel extra feestelijk en exclusief.

  • bijzonder spaans januari 5, 2018 at 12:15

   Wat leuk te lezen dat je het gemaakt hebt! Ik ken Estrella niet, maar ga het zeker een keer proberen. Altijd leuk om andere dessertwijn uit te proberen. Zelf heb ik ze de eerste keer gemaakt met de dessertwijn van Torres die ook heerlijk is.
   De bloemen heb ik inderdaad zelf gedroogd op de korenbloemen na, die heb ik gekocht.
   Dank je wel voor je reactie Essebes:)

 3. Annick februari 9, 2018 at 12:06

  Oh deze doen me denken aan de vijgen van de monniken in Girona. Zalig!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram did not return a 200.

Volg me op Instagram!

Translate »