Cake met pruimen en vijgen

image_printprintfriendly version

Cake met pruimen en vijgen – een recept voor een overheerlijke amandelcake met seizoensfruit van pruimen, vijgen, tijm en pijnboompitten.

Ik zag het recept van een amandelcake met pruimen voorbij komen op Instagram. Anna @anna_banana_co plaatste daar ook het recept van. Dat wilde ik wel eens maken aangezien ik een enorme hoeveelheid pruimen had gekocht op de Noordermarkt en ik al was aan het nadenken wat ik ermee zou doen. Dus dit recept kwam mooi van pas. Samen met wat verse vijgen, citroentijm, geroosterde pijnboompitten werd het een iets andere cake dan haar originele versie. En met het overschot maakte ik een pruimen compote in witte port. Die er enorm goed mee samen gaat. Het recept van de compote geef ik je hierbij ook.

 

Cake met pruimen en vijgen

Cake met pruimen en vijgen

 

175 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
250 gram pruimen
150 gram vijgen
150 gram lichte basterdsuiker
3 eieren
125 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram amandelmeel
blaadjes van 3 takjes citroentijm
3 eetlepels geroosterde pijnboompitten
snuf zout

Cake met pruimen en vijgen

Verwarm de oven op 170 Cº.
Vet een bakvorm van 20 cm in met wat roomboter en bekleed de bodem met bakpapier.
Was en droog de pruimen en vijgen. Halveer de vijgen en pruimen, verwijder de pit van de pruimen. Snij 150 gram pruimen en 50 gram van de vijgen in kleine stukjes. Snij de rest in mooie partjes voor de decoratie. Zet apart.
Meng de boter en basterdsuiker tot je een lichte crème verkregen hebt met een keukenmachine. Voeg hier één voor één de eieren aan toe zodat alles goed mengt.

Cake met pruimen en vijgen

Meng in een aparte kom het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel en de snuf zout. Voeg dit aan het ei/boter mengsel en laat de machine draaien tot je een samenhangend beslag hebt.
Smeer een deel van het beslag over de bodem zodat deze bedekt is. Voeg het kleingesneden fruit aan de rest van het beslag toe, samen met de tijmblaadjes en pijnboompitten. Hevel over naar de bakvorm.
Decoreer met de partjes pruimen en vijgen en zet 50 tot 60 minuten in de oven tot de cake bruin en gaar is als je er met een prikker insteekt en die er droog uitkomt.
Haal uit de oven en laat 10 minuten in de bakvorm zelf afkoelen. Verwijder de bakvorm en laat op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem aansnijd en serveert.

Cake met pruimen en vijgen

Pruimen compote

 

200 gram pruimen
sap van een halve citroen
2 eetlepels honing
100 ml witte port
blaadjes van 2 takjes citroentijm

Cake met pruimen en vijgen

Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snij in kwarten.
Doe alle ingrediënten in een pannetje en laat aan de kook komen. Draai het vuur lager en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de pruimen zacht geworden zijn.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Cake met pruimen en vijgen

Serveer de compote samen met de cake met pruimen en vijgen.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »