Saffraan broodjes

image_printprintfriendly version

Saffraan broodjes – het recept voor heerlijke licht zoete saffraan broodjes met toevoeging van wat sinaasappelrasp

Dit recept is afkomstig van de Canadese blog Conifères & Feuillus en toen Annika een foto van haar saffraan broodjes op haar Instagram account plaatste, wilde ik het meteen uitproberen.
Saffraan broodjes, dat klinkt toch enorm lekker? En ondanks dat het geen Spaans recept is, staat Spanje wel bekend om het gebruik van saffraan in zijn veelzijdige keuken. En ze waren zo lekker dat ik jullie haar recept niet wilde onthouden.

Saffraan broodjes

Nu moet ik toegeven dat ik totaal geen bakster ben, maar ik ben altijd wel in om dingen uit te proberen. En dit was absoluut de moeite waard en totaal niet moeilijk. Heerlijke luchtige broodjes die warm geserveerd met wat boter, niet te versmaden zijn. En niets is leuker dan met dit regenachtige weer broodjes te bakken in het weekend.

Het was even uittesten hier, aangezien ze in Amerika en Canada denk ik een heel ander soort meel en bloem hebben. Bij het maken van haar recept kreeg ik er geen deeg uit, wilde ik niet ontzettend veel extra bloem toevoegen.
Dus even een paar keer testen (wat totaal geen straf was) voor de goede verhoudingen en het resultaat vind je hieronder. Ik heb er ook wat sinaasappelrasp aan toegevoegd aangezien ik het heel goed bij saffraan vind passen.
Het originele recept van Annika vind je hier

Saffraan broodjes

Het onderstaand recept is voor 12 broodjes

Saffraan broodjes

 

100 gram ongezouten roomboter
200 ml melk
60 ml maple syrup
klein plukje saffraan, fijngewreven met een vijzel
1 theelepel sinaasappelrasp
450 gram biologisch patentbloem, eventueel iets meer
zakje gist van 7 gram
1 theelepel zout
100 gram Griekse yoghurt
beetje melk om de broodjes in te kwasten of 1 eiwit vermengd met een eetlepel water

Saffraan broodjes

Laat op een heel zacht vuur de boter in een pannetje smelten. Voeg hieraan de melk, maple syrup en saffraan aan toe. Verwarm het mengsel tot het heet is maar niet gaat koken. Zo lost de saffraan op en krijgen de broodjes een mooie gele kleur. Laat alles afkoelen tot 37ºC. Daarboven heb je kans de werking van het gist te vernietigen.
Meng bloem met het gist en de sinaasappelrasp en voeg hieraan de yoghurt toe. Roer door met een vork. Voeg hierna het zout aan toe en roer alles weer goed om.
Giet nu het lauwwarme boter/melk mengsel erbij en gebruik je handen om een deeg te vormen. Kneed tot een samenhangend deeg. Het moet zacht zijn maar niet plakkerig. Gebruik eventueel wat meer bloem als het te veel plakt.

Saffraan broodjes

Vet een schaal in met bak spray of wat met wat roomboter en leg hier het deeg in. Dek af met plastic folie of een vochtige doek en laat op kamertemperatuur 2 uur rijzen.

Verdeel het deeg over 12 porties, vorm er kleine balletjes van een leg op een met bakpapier beklede bakplaat met een tussenruimte van ongeveer 3 à 4 cm. Leg er losjes plasticfolie overheen en laat weer voor een uur rijzen.
Verwarm de oven op 200ºC.
Kwast wat melk of eiwitmengsel over de bolletjes en bak ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
Serveer warm met boter of met een lekkere jam.

Saffraan broodjes

 

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »