Fabada asturiana (Bonenschotel uit Asturias)

Fabada Asturiana is een typisch streekgerecht uit de provincie Asturias in het noorden van Spanje. Een combinatie van witte bonen met verschillende soorten worst en vlees, een echte winterse stoofpot. Je haalt een stukje Spanje bij je in huis als je dit gerecht maakt. Je keuken ruikt heerlijk! Ik heb de morcilla meegenomen uit Spanje, deze kun je vervangen door bloedworst. De bedoeling is dat dit gerecht vrij veel vocht bevat. Mocht je het te waterig vinden, kun je altijd een deel van de bonen pureren om de saus wat meer te binden. En maak je dit gerecht een dag van te voren, dan is hij nog lekkerder.

Fabada (voor 6 personen)

500 gram gedroogde witte bonen (nacht geweekt in water)
2 plakken jamón Serrano van ongeveer 150 gram
1 hamschijf van ongeveer 500 gram
2 of 3 bakchorizoworstjes
2 varkensworstjes
1 morcilla (bloedworstje)
1 theelepel gekneusde peperkorrels
1 eetlepel paprikapoeder
wat safraandraadjes
1 laurierblaadje
1 kleine ui, geschild maar ongesneden
4 teentjes knoflook

Doe de hamschijf en de plakken jamón Serrano in een grote pan en giet er water overheen zodat alles net onderstaat. Breng het geheel aan de kook en giet het water af. Doe de bonen bij het vlees in de pan en giet er ongeveer 2 liter water bij zodat alles weer onderstaat en breng dit langzaam aan de kook. Zet hierna het vuur lager en voeg de ui, peperkorrels, paprikapoeder, safraandraadjes en laurier toe.
Laat het gerecht 2 uur zachtjes stoven op het allerlaagste vuur zonder deksel op de pan. Check regelmatig of de bonen nog onder water staan en voeg zo nodig wat water toe. Roer af en toe, maar niet teveel zodat je de bonen niet kapot maakt.
Haal na 2 uur het vlees uit de pan en snij deze in stukjes en leg deze weer terug bij de bonen. Snij de worstjes en morcilla in plakken. Verhit wat olie in de koekenpan en bak hierin zachtjes de gesneden knoflook tot hij begint te geuren, doe hier nu de chorizo, varkensworstjes en de morcilla bij en bak alles al omscheppend een beetje aan tot de chorizo zijn olie afgeeft. Doe dit mengsel inclusief het bakvet bij de bonenschotel. Laat alles nog 15 minuten zachtjes doorkoken, zodat alle smaken goed intrekken en de worstjes gaar zijn. Haal de ui en laurierblad eruit en breng op smaak met zout en eventueel extra peper.

3 Comments

  1. Erik december 26, 2015 at 10:12

    Mooie dis voor derde kerstdag! Vandaag dus alvast aan het weken slaan. Doe er een schijf pancetta in ipv serranoham. Zal ook vast goed smaken.

  2. Erik oktober 2, 2016 at 11:17

    Buenas Didi! Op de mercado de Maravillas wisten we zo’n geseald pakketje chorizo-morcilla-lacon te scoren, dus konden we thuis dit (heerlijke!) gerecht weer eens in de herhaling doen. Echt jammer dat hier in NL niet zulke markten zijn… De fabada is deze keer nog beter gelukt. Ben blij dat we er nog zo’n twee keer van kunnen eten :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »