Cabello de ángel

image_printprintfriendly version

Cabello de ángel (engelenhaar) wordt in Spanje ontzettend veel in toetjes verwerkt. Wat is het nou precies? Om eerlijk te zijn wist ik het ook niet. Het is het vruchtvlees van de “calabaza de cabello de ángel” volgens de man die het in Spanje op de markt verkocht, een pompoensoort. Het heet engelenhaar omdat je na het koken van deze pompoensoort de draden uit elkaar trekt waardoor het aan engelenhaar doet denken.


Na enig speurwerk op internet vond ik Courge de siam of als Nederlandse benaming: de vijgenblad-pompoen. Dit is een groene pompoensoort met wittige strepen en wit vruchtvlees die ik hier niet ben tegengekomen. Ik had er graag één hier in Nederland gevonden om het recept zelf uit te proberen maar na een oproep op twitter en het afspeuren op internet geen resultaat.

Toch heb ik er eentje weten te bemachtigen tijdens mijn bliksembezoek aan mijn moeder afgelopen maand. Helaas had ik geen tijd cabello de ángel te maken en was hij te zwaar om mee terug te nemen, maar mij werd verteld dat deze pompoen minstens een jaar houdbaar is. Bij mijn volgende bezoek ga ik deze zoete lekkernij zeer zeker maken aangezien mijn moeder er dol op is.
Onderstaand recept is afkomstig van de Spaanse blog salpimentadas en voor degene die toevallig de pompoensoort in hun moestuin hebben of de gelukkigen die in Spanje wonen en dit recept willen maken.
De foto van de cabello de ángel heb ik gemaakt van de zelfgemaakte versie van de marktverkoper die vreselijk lekker was en heerlijk rook naar kaneel en citroen.

Cabello de ángel

1 vijgenblad pompoen
suiker
1 kaneelstokje
citroenschillen van 1 kleine citroen
water

Was de pompoen goed met water. Snij de pompoen in stukken met behulp van een hamer (hij is ontzettend hard) en een mes en kook de stukken, inclusief schil, zacht in ruim water op middelmatig vuur (duurt ongeveer 3 kwartier).
Giet de pompoenstukken af en laat afkoelen. Als het goed is kun je nu makkelijk het vruchtvlees (de draden) van de schil verwijderen. Verwijder eventuele pitten.
Laat goed uitlekken en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Weeg hoeveel vruchtvlees je hebt. Neem dezelfde hoeveelheid suiker.
Verwarm in een grote koekenpan de cabello de angel met de suiker, kaneelstok en citroenschillen en laat op een zacht vuur de suiker al roerend smelten. Blijf roeren tot de cabello de angel karameliseert en een mooie gouden kleur krijgt (ongeveer 10 minuten). Verwijder citroenschillen en kaneel en hevel over naar schone jampotten.
Wikkel in een handdoek en laat rusten zodat hij vacuum trekt.

 

19 Comments

 1. D. Jochemsen augustus 28, 2012 at 17:29

  Dag,
  Ik kweek jaarlijks deze vijgenbladpompoen en heb er nu ook weer ruim 50. Dus er is wel een plek om ze te krijgen in Nederland. Ze kosten 2 euro per stuk en zijn af te halen in Barneveld, Wencopperweg 47.

 2. Richard juli 30, 2013 at 08:41

  Ik heb eentje gekocht bij een boerenbedrijfje hier in de buurt van Venlo, Ze hebben een groentezaak en elk jaar ook heel veel soorten pompoenen.

 3. Jolanda oktober 3, 2014 at 09:13

  Ook in Sint Hubert. Noord-Brabant te verkrijgen

 4. Nelleke oktober 10, 2014 at 09:09

  Ook in de Beemster zijn ze te vinden

 5. Lineke oktober 30, 2014 at 20:19

  Te koop op Landgoed Kraaybeekerhof te Driebergen Rijsenburg (Utrechtse heuvelrug). We hebben er nog heel wat liggen.

 6. yvonne augustus 19, 2015 at 13:09

  Ik heb ze in de tuin in Groningen. Zijn er nog meer recepten van?

 7. A. Soeting september 6, 2015 at 19:53

  Ik heb zaden van de Vijgebladpompoen. Ik zaai ze zelf ook en er groeien nu 8 pompoenen in de tuin. Dit is een varieteit die zachtgroen is en naar creme verkleurd met wel dezelfde tekening.
  Echt heel lang houdbaar. 1 heeft 3 jaar gelegen en was nog helemaal vers, toen wij hem opaten. Zoek het recept van spagettipompoen op internet. Dat kun je ook voor deze gebruiken.
  Andere recepten zijn welkom. Zaden kun je bij mij krijgen.
  Zodra de site van de Nationale proeftuin weer werkt, zet ik ze daarop.

  Lida

 8. polfliet Christiana oktober 21, 2015 at 06:50

  ik maak van vijgenbladpompoen marmelade, eerst koken wat laten afkoelen daarna doorsnijden en uithalen met een lepel vruchtvlees wegen en in stukken snijden niet te groot pitten verwijderen en wegen daarna 700gr suiker per kilo toevoegen en een nacht laten staan, koken tot het glazig word en dan geraspte appelsienschil , en eventueel geroosterde walnoten nog 10minuten laten meekoken, in potjes doen en sluiten. heel lekker bij wildpate maar kan ook als vulling voor taart gebruikt worden

 9. Caroline mei 12, 2019 at 10:59

  Ik kwam hier omdat ik op Tenerife in de Mercadona in Las Chafiras een blikje kocht waarop staat: cabello de ángel.
  Het stond in het schap bij de honing en confituren.
  El auténtico sabor casero desde 1954, staat op het blik.
  Is niet zo vers als dat je het zelf maakt, maar ben toch benieuwd naar de inhoud.
  Na het lezen van bovenstaande recepten, weet ik wat ik er mee kan doen.

  • bijzonder spaans mei 17, 2019 at 10:17

   Hallo Caroline, zelf maken is natuurlijk lekkerder maar dit volstaat ook absoluut.
   Jammer dat wij de blikjes cabello de ángel niet hier in Nederland kunnen vinden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram did not return a 200.

Volg me op Instagram!

Translate »