Cabello de ángel

image_printprintfriendly version

Cabello de ángel (engelenhaar) wordt in Spanje ontzettend veel in toetjes verwerkt. Wat is het nou precies? Om eerlijk te zijn wist ik het ook niet. Het is het vruchtvlees van de “calabaza de cabello de ángel” volgens de man die het in Spanje op de markt verkocht, een pompoensoort. Het heet engelenhaar omdat je na het koken van deze pompoensoort de draden uit elkaar trekt waardoor het aan engelenhaar doet denken.


Na enig speurwerk op internet vond ik Courge de siam of als Nederlandse benaming: de vijgenblad-pompoen. Dit is een groene pompoensoort met wittige strepen en wit vruchtvlees die ik hier niet ben tegengekomen. Ik had er graag één hier in Nederland gevonden om het recept zelf uit te proberen maar na een oproep op twitter en het afspeuren op internet geen resultaat.

Toch heb ik er eentje weten te bemachtigen tijdens mijn bliksembezoek aan mijn moeder afgelopen maand. Helaas had ik geen tijd cabello de ángel te maken en was hij te zwaar om mee terug te nemen, maar mij werd verteld dat deze pompoen minstens een jaar houdbaar is. Bij mijn volgende bezoek ga ik deze zoete lekkernij zeer zeker maken aangezien mijn moeder er dol op is.
Onderstaand recept is afkomstig van de Spaanse blog salpimentadas en voor degene die toevallig de pompoensoort in hun moestuin hebben of de gelukkigen die in Spanje wonen en dit recept willen maken.
De foto van de cabello de ángel heb ik gemaakt van de zelfgemaakte versie van de marktverkoper die vreselijk lekker was en heerlijk rook naar kaneel en citroen.

Cabello de ángel

1 vijgenblad pompoen
suiker
1 kaneelstokje
citroenschillen van 1 kleine citroen
water

Was de pompoen goed met water. Snij de pompoen in stukken met behulp van een hamer (hij is ontzettend hard) en een mes en kook de stukken, inclusief schil, zacht in ruim water op middelmatig vuur (duurt ongeveer 3 kwartier).
Giet de pompoenstukken af en laat afkoelen. Als het goed is kun je nu makkelijk het vruchtvlees (de draden) van de schil verwijderen. Verwijder eventuele pitten.
Laat goed uitlekken en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Weeg hoeveel vruchtvlees je hebt. Neem dezelfde hoeveelheid suiker.
Verwarm in een grote koekenpan de cabello de angel met de suiker, kaneelstok en citroenschillen en laat op een zacht vuur de suiker al roerend smelten. Blijf roeren tot de cabello de angel karameliseert en een mooie gouden kleur krijgt (ongeveer 10 minuten). Verwijder citroenschillen en kaneel en hevel over naar schone jampotten.
Wikkel in een handdoek en laat rusten zodat hij vacuum trekt.

 

21 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »