Queso fresco (verse kaas)

image_printprintfriendly version

Laatst kwam ik in een recept queso fresco tegen. In plaats van verse kaas te kopen of te vervangen door wat anders (bijvoorbeeld ricotta) heb ik het zelf gemaakt. Een groot succes en erg leuk om te doen ook. Hier heb ik bieslook gebruikt maar je kunt natuurlijk andere kruiden gebruiken. In mijn enthousiasme heb ik ook een kaasje gemaakt met fijngesnipperde gerookte jaranda. Die voegde ik aan de kaas toe samen met het zout. De kaas krijgt daardoor een hele fijne paprika rooksmaak.

Queso fresco con cebollino

1 liter volle melk
500 ml karnemelk
2 theelepels citroensap
1 of 2 theelepels zout, naar smaak
olijfolie
peper
bieslook (of andere kruiden naar smaak)

Verhit al roerend in een pan met dikke bodem op een heel zacht vuur de melk en de karnemelk. Blijf roeren zodat de melk niet aan aanbrand aan de bodem en er zich geen vel aan de bovenkant vormt. Bij een temperatuur van rond de 70 graden zal de melk zich gaan scheiden.

Blijf nog 5 minuten roeren en voeg hierna het citroensap toe.
Zet het vuur uit en roer langzaam alles een minuut door. Laat daarna 10 minuten rusten zonder te roeren. Schep de kaas eruit en doe deze in een vergiet die met kaasdoek bekleed is.

Laat 5 minuten uitlekken. Bind de kaasdoek samen en hang deze aan een pollepel die je op het vergiet legt zodat de kaas vrij hangt. Laat 30 minuten uitlekken.

Maak de kaasdoek los, stort in een kom en breng je kaas op smaak met zout. Doe de kaas in een potje of schaaltje en laat afgedekt een nacht in de koelkast staan zodat de smaak zich kan ontwikkelen.

Serveer door het kaasje op een bord te storten en royaal te bestrooien met wat peper, bieslook en overgiet met wat olijfolie.

 

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »