Fudge de chocolate con especias (chocolade fudge met specerijen)

De basis van dit recept kwam ik tegen op de Amerikaanse blog: busy cooks. Ik had nog nooit fudge gemaakt maar ben wel dol op karamel. En aangezien het zo’n makkelijk recept was wilde ik het wel eens uitproberen. Erg leuk omdat het met gecondenseerde melk gemaakt wordt, wat ik eigenlijk alleen gebruik om dulce de leche te maken.

Ik begon met de versie met pure chocolade aangezien ik geen liefhebber ben van melk of witte chocolade. Toevoeging van sinaasappelrasp, kaneel, gember, suiker, vanille essence, frambozen essence en rode peperkorrels. Die sloeg enorm aan en was ook binnen de kortste tijd op. Tijd om nieuwe te maken maar dan in een melkvariant, want niet iedereen is dol op pure chocolade zoals ik. En een andere kruidenmengsel erdoor: sinaasappelrasp, kardamom, kaneel, hazelnoten, snufje kruidnagel en sechuanpeper. Die was helemaal favoriet bij mijn dochter.

Je kunt er van alles aan toevoegen, dat is zo leuk aan dit recept.

Basisrecept chocolade fudge

340 gram chocolade puur of melk of een combinatie ervan
1 blikje (397 gram) gecondenseerde melk (bij supermarkt verkrijgbaar)
1 eetlepel boter
1 eetlepel slagroom

Verwarm op een heel zacht vuur de klein gesneden chocolade samen met de gecondenseerde melk. Blijf constant roeren met een houten pollepel tot de chocolade is gesmolten. Haal van het vuur en roer de boter en de slagroom erdoor.
Voeg nu de specerijen toe die je wil gebruiken en proef de fudge.
Stort het mengsel in een met bakpapier of met huishoudfolie bekleed bakblik (ik gebruik een vierkante van 25 x 25 cm) en laat opstijven in de koelkast.
Haal de fudge uit het bakblik, verwijder bakpapier of huishoudfolie en snij in repen en daarna in blokjes en bewaar in een luchtdichte doos eventueel in de koelkast.

Mengsel voor de pure chocolade fudge:
1 eetlepel vanille essence
1 eetlepel frambozen essence
rasp van 1 sinaasappel
1 theelepel kaneel
1 theelepel gember
1 eetlepel roze peperkorrels in een vijzel fijngemalen
2 eetlepels suiker (eventueel meer als je de fudge zoeter wil)

Mengsel voor de melk chocolade fudge:
rasp van 1 sinaasappel
handje vol hazelnoten, fijngehakt
1 theelepel fijngemalen kardamom
1 theelepel kaneel,
1/2 theelepel kruidnagel
flinke eetlepel sechuanpeperkorrels, in vijzel fijngemalen

De melkvariant wordt een stuk zachter dan de pure chocolade fudge doordat de pure chocolade minder vet bevat.
Volgende keer ga ik er gedroogd fruit doorheen doen, lijkt mij ook erg lekker!

Dit is ook heel leuk om kado te geven, wellicht idee voor de komende feestdagen?

 

5 Comments

  1. Tessa december 17, 2012 at 21:55

    Oh dit zo’n gevaarlijk lekker recept zo te zien! Hoeveel blokjes haal je ongeveer uit 1 batch??

    Groetjes, Tessa

  2. danmaardik februari 17, 2013 at 18:31

    Mmm heerlijk, de close-up foto’s zien er vooral heel aanlokkelijk uit!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »