Arroz caldoso con almejas (rijst met venusschelpen)

Ik heb al een keertje eerder op deze blog vermeld dat ik niet echt wild ben van paella. Meer omdat ik de rijst droog vind, te droog naar mijn smaak. Arroz caldoso daarentegen die vind ik weer heerlijk! Het is dezelfde rijst als die voor de paella wordt gebruikt, maar dan met veel meer vocht bereid waardoor je een saus krijgt. Heel lekker naar mijn mening en ik verkies daarom deze bereiding boven die van paella.

arroz-caldoso-con-almejas4a-1

Arroz caldoso con almejas (voor 4 personen)

200 gram paellarijst
500 gram venusschelpen
100 gram serrano ham in blokjes gesneden
1 liter visbouillon
1 grote ui, fijngesneden
1/2 groene paprika, in blokjes gesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tenen knoflook, heel en ongepeld
3 eetlepels gezeefde tomaten uit blik of pakje sofrito tomaten
1 glaasje witte wijn
10 draadjes safraan
1/2 theelepel pimentón dulce
paar takjes peterselie, fijngehakt
olijfolie
zwarte peper en zout

arroz caldoso con almejas

Laat de venusschelpen een half uurtje in een bak met koud water weken zodat de schelpen hun zand kunnen verliezen.
Maak een sofrito door een koekenpan met 3 eetlepels olijfolie te verhitten en hierin de ui, knoflook, paprika 5 minuten te smoren. Voeg hieraan de pimentón, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, tomatensaus, peper en zout. Laat op een laag vuur 15 minuten smoren. Giet het glaasje wijn erbij, draai het vuur hoger en laat het vocht verdampen in een paar minuten. Zet de sofrito apart.

arroz caldoso con almejas
Verhit in een paellapan 4 eetlepels olijfolie samen met de 2 ongepelde tenen knoflook. Zodra de knoflooktenen bruin beginnen te worden, haal je ze eruit en gooit ze weg. Voeg de rijst aan de olie toe en roerbak deze 2 minuten. Schenk de bouillon erbij, samen met de sofrito, de safraan en de hamblokjes. Laat op middelmatig vuur in 15 minuten koken tot de rijst gaar is. Voeg de venusschelpen halverwege de kooktijd toe en duw ze een beetje in de rijst.
Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met flink wat peterselie en serveer direct.

arroz caldoso con almejas

4 Comments

  1. aniita april 6, 2015 at 12:35

    En waar blijft de saffraan?

    • bijzonder spaans april 6, 2015 at 12:56

      Hoi Aniita, dank je wel voor je oplettendheid.
      De safraan gaat samen met de bouillon bij de rijst. Ik heb het bij deze aangepast:)

  2. Aniita april 6, 2015 at 15:20

    Deze middag klaargemaakt en gegeten. HEERLIJK!! dit recept hou ik erin. Heb ’t geluk dat ik in Spanje woon en dus verse almejas. Alleen de rijst laat ik langer stoven, die is in 15 minuten echt niet gaar (guadiana arroz)

    • bijzonder spaans april 6, 2015 at 15:53

      Leuk te horen:)
      Ik had paellarijst van Montsia gebruikt voor dit recept.
      Neem aan dat het ene merk rijst van de andere verschilt.
      Maar fijn te weten dat de rijst van Guadiana iets langer nodig heeft.
      Dank je wel voor je reactie en feedback!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »