Alcachofas asadas (gebakken artisjokken)

image_printprintfriendly version

Ik kwam deze prachtig paarse artisjokken tegen op de boerenmarkt die elke zaterdag op de Noordermarkt is. En een mooi klein maatje artisjok ook nog, niet te groot waardoor het hooi in de artisjok niet zodanig is dat je die hoeft te verwijderen.
Alcachofas asadas is een wijze van artisjokken bereiden die heel simpel en smakelijk is. Je bakt en smoort ze in wat olijfolie met tijm, peper en zout, simpeler kan niet.

Alcachofas asadas

Alcachofas asadas (voor 2 personen)

4 kleine artisjokken
olijfolie
zeezout
versgemalen peper
takjes (citroen)tijm
sap van halve citroen (optioneel)

Alcachofas asadas

Verwijder de steel van de artisjokken en trek de buitenste harde bladeren eraf tot je bij de zachtere bladeren komt. Snij met een scherp mes de bovenkant van de artisjok eraf en snij hem in vieren. Zelf heb ik de bovenkant van de bladeren er niet afgesneden omdat ik het voor de foto veel mooier vond.

Alcachofas asadas

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de artisjokken aan alle kanten bruin. Voeg de takjes tijm toe, bestrooi met peper en zout en leg een deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat de artisjokken nog 10 minuten zachtjes smoren. Ze hoeven niet helemaal zacht te zijn en mogen beste een bite hebben.
Besprenkel eventueel nog met het citroensap en serveer direct.

Alcachofas asadas

2 Comments

 1. marleen maart 20, 2014 at 15:57

  Oh, die artisjokken zijn prachtig! Je laat de bovenkant van de bladeren eraan zitten, snij je dat dat weg tijdens het eten?
  Groetjes, Marleen

  • bijzonder spaans maart 20, 2014 at 17:16

   Dank je wel Marleen:)
   Ja, die moet je dan inderdaad wegsnijden tijdens het eten omdat de uiteinden taai zijn. Ik vond het persoonlijk mooier voor de foto om ze heel te laten.
   Maar lekkerder en makkelijker eten is natuurlijk om ze voor het koken eraf te snijden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »