Fideuá

Fideuá

Fideuá is een Catalaanse vis stoofpot maar dan niet met rijst maar met pasta. Een soort van korte spaghetti die net zoals rijst eerst even wordt aangebakken alvorens hij in bouillon gaar wordt gekookt. Ontzettend lekker en veel minder bekend. Niet zo moeilijk te maken en weer eens wat anders dan een paella.

Fideuá

Fideuá (voor 4 personen)

200 gram fideos of dikke spaghetti in stukjes gebroken
300 gram zeeduivel, in blokjes gesneden
200 gram langoustines of gambas (heel of zonder kop)
200 gram rijpe tomaten (of anders uit blik) in blokjes gesneden
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
500ml-600ml visbouillon
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel pikante gerookte paprika
paar takjes peterselie, fijngesneden
10 draadjes safraan
versgemalen witte peper

Fideuá

Leg de safraandraadjes op een stukje aluminiumfolie en vouw er een plat pakketje van. Rooster het pakketje eventjes aan beide kanten in een droge koekenpan. Door dit te doen, verbrand je de safraan niet en geeft hij zijn mooie gele kleur beter af.
Warm op een zacht vuur de ovenschaal op. Zet het vuur hoger als hij aan de buitenkant warm aanvoelt. Verhit hierin 2 eetlepels olijfolie bak al omscheppende de fideos tot ze een beetje bruin worden. Stort (gebruik ovenhandschoenen!) de fideos in een vergiet en laat uitlekken.
Verhit opnieuw 2 eetlepels olijfolie en bak hier kort de langoustines of gambas in aan. Haal uit de ovenschaal met een schuimspaan en zet apart.
Fruit in dezelfde olijfolie de ui tot hij glazig wordt, voeg hieraan de knoflook toe en als deze begint te ruiken de stukken zeeduivel. Bak de vis al omscheppend rondom bruin, voeg tomaten, peterselie, gerookte paprika en fideos toe. Roer alles goed om, breng op smaak met versgemalen peper en schenk 500 ml bouillon erbij en de safraandraadjes.
Laat op een middelmatig vuur 12 minuten koken of tot de pasta gaar is volgens de verpakking.
Leg de langoustines of gambas 5 minuten voor het einde van de kooktijd in de fideua zodat ze kunnen garen. Mocht alles te droog worden, schenk dan een scheutje bouillon erbij.
Haal de ovenschaal van het vuur en laat eventjes rusten voor je hem in de ovenschaal serveert en met nog wat peterselie bestrooit.

Fideuá

 

Fideuá

15 Comments

  1. Luc april 29, 2014 at 13:32

    Geweldig recept! En met een klein scheutje Pastis wordt het nog lekkerder.

  2. Julie Hapjesprincess mei 8, 2014 at 07:23

    Yummie! Ik vind dit een heerlijke Spaanse bereiding.

  3. Italiaans koken met Antoinette mei 12, 2014 at 07:30

    Wat is zo’n “lelijke” zeeduivel toch fotogeniek!

  4. Stefanie mei 12, 2014 at 07:47

    Zalig, ik heb alleen kabeljauw gebruikt maar dat was ook lekker.

  5. Stefanie mei 12, 2014 at 09:02

    De kabeljauw viel hier en daar wel iets uit elkaar maar de smaak was prima. Ik had wel een wat dikker stuk.

  6. kokenmetmaria2014 juni 15, 2015 at 07:36

    Hallo, sorry maar “fideuà” is geen Catalaanse visstoofpot, is uit Gandía (Valencia), en altijd maken we in de paellapan… dankje

  7. Erik augustus 16, 2016 at 20:11

    Buenas Didi!
    Schanullekes! Dit is lekker! Hier ook soort van noodgedwongen met kabeljauw gemaakt. En een beetje witte wijn erdoor gedaan. Gaan we vaker maken!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »