Ternera guisada con setas (kalfsstoof met paddenstoelen)

Ternera guisada con setas (kalfsstoof met paddenstoelen).

Met dit weer krijg ik altijd zin in hartverwarmende soepen en stoofschotels…… jullie ook?
Dus hierbij een ontzettend lekkere en eenvoudige stoofschotel van kalfsvlees met gemengde paddenstoelen die mooi past bij het huidige herfstachtige weer.

De paddenstoelen op de foto zijn een mengeling van prachtige exemplaren die ik vond bij de paddenstoelenkraam op De Noordermarkt op zaterdag. Met onder andere eekhoorntjesbrood, heksenboleten, keizeramaniet en cantharellen. Heel erg lekker in deze stoof! Natuurlijk kun je andere paddenstoelen gebruiken, want niet iedereen heeft de Noordermarkt om de hoek.
Ik heb kalfsvlees gebruikt maar het is net zo lekker met rundvlees.

Ternera guisada con setas (kalfsstoof met paddenstoelen)

Ternera guisada con setas (voor 3 personen)

500 gram kalfslappen of runderlappen
30 gram bloem
60 ml olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
1 klein teentje knoflook, fijngesneden
200 ml water
200 ml PX (Pedro Ximenez) sherry
peper en zout
300 gram gemengde paddenstoelen
peterselie, fijngesneden

 

Ternera guisada con setas (kalfsstoof met paddenstoelen)

Verwarm de oven op 120 ºC.
Snij de het vlees in niet al te kleine blokjes. Haal ze door de bloem en zet apart.
Verhit de olijfolie in een wijde stoofpan. Als de olie goed heet is bak de stukken vlees aan alle kanten bruin. Haal ze uit de olie en zet apart.
Verwarm ondertussen het water met de sherry op het vuur.
Fruit in de overgebleven olie de ui zachtjes tot hij zacht geworden is. Voeg knoflook toe en zodra deze begint te ruiken, schenk dan het warme water/sherry erbij en roer de aanbaksels los. Breng aan de kook, draai het vuur laag en voeg het vlees toe. Bestrooi met peper en zout.
Leg een deksel op de pan en schuif in de oven. Afhankelijk welk vlees je gebruikt zal het 3 tot 4 uur duren voor het vlees zacht is geworden. Draai elk uur het vlees even om en check of je nog voldoende vocht hebt. Mocht dat niet zo zijn, schenk eventueel nog wat warm water erbij.
Was de paddenstoelen goed en dep droog met een schone theedoek. Snij de paddenstoelen in stukken.
Zodra het vlees zacht geworden is, voeg je de paddenstoelen aan het vlees toe en zet de pan nog 3 kwartier in de oven.
Breng op smaak met peper en zout indien nodig en bestrooi met flink wat peterselie.

Ternera guisada con setas (kalfsstoof met paddenstoelen)

Geef er bijvoorbeeld in ganzenvet gebakken aardappeltjes, bestrooid met wat paprikapoeder, bij.

Ternera guisada con setas (kalfsstoof met paddenstoelen)

Afgeleid van een recept afkomstig uit het boek The taste of Spain van Camilla Jessel.

 

 

 

10 Comments

  1. Erik september 19, 2015 at 11:59

    Ja, deze gaan we vanavond maken! Hopelijk vinden we net zo’n coole paddo’s als jij.

  2. Erik september 20, 2015 at 19:13

    Even een korte follow-up:
    Hemels! We hebben een beetje culinaire vrijheid bemeten: een bosje gebashte tijm erdoor (is lekker icm sherry) en gekookte aardappeltjes in de pan erbij. En daarnaast nog een paar gebakken aardappeltjes met pimenton, voor de (extra) lekker.
    Deze gaan we vaker maken!

  3. astrid september 28, 2015 at 08:04

    Gisteren klaargemaakt met kalfsvlees. Heerlijk! Heerlijk! Heerlijk!

  4. Pietje van Guilik november 2, 2015 at 11:25

    We gaan dit koken voor 100 personen. Ons jaarlijks sponsordiner voor ons project in Afrika. Ieder jaar een ander thema. Dit jaar Spaans.
    Vamos a comer fantastico. Muchas gracias.

    • bijzonder spaans november 2, 2015 at 11:32

      Wow echt????
      Wat waanzinnig leuk om te horen Pietje!
      Ik voel me super vereerd dat je een recept van de blog voor jullie jaarlijkse sponserdiner hebt uitgekozen:)))
      Dank je wel en onwijs veel succes met jullie project in Afrika (en het koken voor 100 personen).

  5. Sandra & Erik december 10, 2016 at 19:32

    Beunas Didi,

    Deze is vanavond weer in de re-run! Nog niet helemaal klaar, maar het hele ‘huis’ ruikt al zoooo lekker!:) vlees valt al uit ekaar, net de paddo’s erbij gedaan, dus we kunnen bijna smullen:)

    Inmiddels komen toch wel een heel aantal van jouw recepten met enige regelmaat hier op tafel.

    Muchas gracias!!!1!!

    • bijzonder spaans december 11, 2016 at 09:52

      Beste Sandra en Erik, wat ontzettend fijn te horen dat jullie zo genieten van de recepten op de blog. Een mooier compliment kan ik niet wensen! Dank jullie wel:)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »