Brandada de bacalao fresco y hinojo (brandade met verse kabeljauw en venkel)

image_printprintfriendly version

Brandada wordt origineel met stokvis bereid. Aangezien ik niet echt een liefhebber ben van bacalao heb ik een brandada gemaakt met verse kabeljauw en met venkel. Een heerlijke combinatie. Gebruik in dit gerecht een goede fruitige olijfolie extra virgen, want de kwaliteit van de olijfolie is essentieel voor de smaak.
Mocht je geen zin of tijd hebben om knoflook te poffen kun je dit vervangen door 1 à 2 fijngesneden tenen knoflook (naar smaak).

brandadade bacalao fresco y hinojo

Brandada de bacalao fresco con hinojo (voor 4 personen)

600 gram kabejauwfilet
1 venkelknol
bouillon om de venkel in te koken
400 gram geschilde aardappelen
1 knoflookbol
50 gram olijfolie extra virgen
100 ml slagroom
handjevol peterselie, fijngesneden
paneermeel
roomboter
zout en peper

brandadade bacalao fresco y hinojo

Wikkel de knoflook met wat olijfolie in een stuk aluminiumfolie en pof deze 30-45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden tot de knoflook zacht is.
Breng water in een ruime pan aan de kook en pocheer daarin 10 minuten de kabeljauw tot deze net uit elkaar begint te vallen. Haal met een schuimspaan uit de pan en laat iets afkoelen voor je met je vingers de kabeljauw uit elkaar haalt. Verwijder ook graten mocht je die vinden.
Breng bouillon aan de kook en kook de venkel hierin net beetgaar. Giet de venkel af, laat afkoelen en snij in kleine stukjes.
Kook de aardappelen in water met wat zout tot ze gaar zijn.
Verwarm de oven op 200 graden en verwarm in een pannetje de olijfolie tot hij warm is maar niet gaat koken.
Plet de aardappelen met een vork of met behulp van een pureestamper tot een grove massa. Meng met een spatel slagroom, 2 tot 3 gepofte knoflooktenen (zonder schilletje), de venkel, de stukjes kabeljauw en de peterselie erdoor. Schenk de warme olijfolie er beetje bij beetje al roerend door tot alles goed vermengt is. Breng op smaak met peper en zout.
Hevel over naar een ovenschaal of kleine individuele ovenschaaltjes. Bestrooi met het paneermeel en leg hier een daar een klontje boter erop. Zet 15 tot 20 minuten in de oven zodat alles goed doorwarmt en je een bruin korstje hebt. Zet de oven op grillstand als je het korstje wat bruiner wil.

brandadade bacalao fresco y hinojo

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »