Pan de chorizo, tomillo y ajo (chorizo brood met tijm en knoflook)

Pan de chorizo, tomillo y ajo een fijn recept voor chorizo brood met tijm en knoflook. En ook meteen hoe je knoflookolie zelf maakt.

Ik ben geen bakster en zal het denk ik ook nooit worden. Maar af en toe vind ik het ontzettend leuk en zeker een uitdaging om een brood te maken.
En woehoeeee deze was nog goed gelukt ook. Lang leve de keukenmachine voor het kneden!
Het is een recept voor een afbreekbrood wat ik tegenkwam in het boek My Barcelona Kitchen van Sophie Ruggles, wat ik iets heb aangepast.

Pan de chorizo, tomillo y ajo (chorizo brood met tijm en knoflook)

Knoflook olie (aceite de ajo)

250 ml olijfolie extra virgen
5 knoflooktenen

Verwarm de olijfolie met de knoflooktenen, laat aan de kook komen, draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes pocheren. Haal de pan van het vuur, koel af tot kamertemperatuur en hevel over naar een steriele fles.

Pan de chorizo, tomillo y ajo (chorizo brood met tijm en knoflook)

Pan de chorizo, tomillo y ajo

500 gr tarwebloem
9 gram gist (gedroogd)
100 gram chorizo, heel fijn gesneden
2 eetlepels verse tijmblaadjes
2 eetlepels knoflookolie plus iets meer om in te kwasten
1/2 theelepel knoflookpoeder
olijfolie om ovenschalen in te vetten en 2 eetlepels om te mengen met knoflookpoeder
330ml lauw water
2 theelepels zout

Pan de chorizo, tomillo y ajo (chorizo brood met tijm en knoflook)

Zeef bloem en zout en meng de droge gist erdoor. Maak een kuiltje in het midden en schenk water en knoflookolie erin. Kneed het deeg 10 minuten tot het elastisch is.
Leg het deeg in een met olie ingevette schaal, dek af met huishoudfolie en zet 1 tot 2 uur weg op een warme plek tot het deeg het dubbele gerezen is.
Haal uit de schaal en kneed nog 2 minuten door. Rol uit tot een grote lap en bestrooi met de helft van de tijmblaadjes en de chorizo. Vouw het deeg dicht en kneed nog even vluchtig.
Vet een ovenschaal in en maak bolletjes ter grootte van tennisballetjes en leg naast en tegen elkaar in de ovenschaal. Dek weer af met huishoudfolie en laat een uurtje rijzen tot het deeg weer verdubbeld is.
Verwarm de oven op 200ºC.
Meng 1 theelepel knoflookpoeder met wat olijfolie. Roer goed alles om. Haal de huishoudfolie eraf, kwast het deeg met wat knoflookpoeder olie in en bestrooi met de rest van de tijmblaadjes.

Pan de chorizo, tomillo y ajo (chorizo brood met tijm en knoflook)

Bak 30 tot 35 minuten in de oven. Ze zijn gaar als je met een pollepel op het brood tikt en het hol klinkt.
Stort op een rek en laat het brood afkoelen.

Pan de chorizo, tomillo y ajo (chorizo brood met tijm en knoflook)

4 Comments

  1. Anke oktober 2, 2015 at 15:02

    Dit kan niet slecht zijn. Komt direct op mijn to bakje lijstje! Want ja ik ben nu eenmaal wel een bakster :-)

  2. Eugene oktober 4, 2015 at 10:00

    Dit ziet er goed uit! Ik gebruik graag breekbrood bij de BBQ en voeg graag wat toe aan het deeg om het passend te maken bij vlees/visgerechten. Dit brood is bijna een gerecht op zich. Dit recept gaat naar mijn receptenboek! Bedankt voor het delen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »