Rape, cigalas y setas (zeeduivel, langoustines en wilde paddenstoelen)

Rape, cigalas y setas is met recht een feestelijk visrecept van zeeduivel, langoustines en wilde paddenstoelen.

Het lijkt misschien heel moeilijk dit recept, maar het valt reuze mee. En je zult versteld staan welke saus je krijgt als je het zelf maakt met de koppen en schalen van de langoustines en de rest. Echt veel lekkerder dan welk vis bouillonblokje dan ook!

Rape, cigalas y setas (zeeduivel, langoustines en wilde paddenstoelen)

Rape, cigalas y setas (voor 2 personen)

200 gram zeeduivel filet
250 gram langoustines of gambas
150 gram wilde paddenstoelen
1 kleine ui, fijngesneden
1/4 theelepel gerookte paprikapoeder
1 wortel, schoongemaakt en in stukken gesneden
150 ml witte wijn
1 theelepel bloem
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels roomboter
4-6 eetlepels slagroom
zout en peper
peterselie, fijngesneden of alleen de blaadjes

Rape, cigalas y setas (zeeduivel, langoustines en wilde paddenstoelen)

Ontdoe de langoustines van hun kop en schaal en zet apart. Haal bij de langoustine het darmkanaal eruit en zet weg in de koelkast tot gebruik.
Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje en haal er een aantal mooie exemplaren (50 gram) uit om te garneren. Zet deze apart tot later.

Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak hierin op een zacht vuur de ui tot hij zacht is. Bestrooi met de gerookte paprikapoeder en bak een minuutje mee. Voeg de wortel, de langoustine koppen en schalen en 100 gram van de wilde paddenstoelen. Bak op hoog vuur een paar minuten goed om.
Schenk de wijn er bij, laat aan de kook komen en leng aan met wat water tot alles net onderstaat. Deksel op de pan en 30 minuten zachtjes laten koken.
Haal de pan van het vuur en doe alles in een blender. Pureer zo fijn mogelijk. Schenk door een fijne zeef waarbij je het vocht opvangt.

Rape, cigalas y setas (zeeduivel, langoustines en wilde paddenstoelen)

Snij de zeeduivel in mooie gelijke mootjes en bestrooi met peper en zout.
Verhit 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels roomboter in een koekenpan en bak hierin de zeeduivel gaar. Haal uit het bakvet en roerbak hierin de langoustines kort. Haal ook uit het vet en bak daarin de paddenstoelen een paar minuten.
Haal deze ook uit de pan en hou alles warm onder een deksel of stuk aluminiumfolie.

Roerbak de bloem in het overgebleven bakvet 2 minuten en schenk al roerend langzaam de saus erbij. Laat 5 minuten koken.
Leg de zeeduivel, langoustines en paddenstoelen terug in de saus en warm nog eventjes door zodat alles warm is.
Roer op het laatst de slagroom erdoor. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout en bestrooi met de peterselie. Serveer direct!

Rape, cigalas y setas (zeeduivel, langoustines en wilde paddenstoelen)

2 Comments

  1. Anita december 17, 2015 at 10:18

    wow, ziet er heerlijk uit. Als ik ’t dus goed begrijp worden de koppen en schalen van de langostines helemaal fijn gemalen (voor de bouillon), maar zal de pulp hiervan in de zeef achterblijven?

    • bijzonder spaans december 17, 2015 at 10:36

      Ja klopt Anita, wel een fijne zeef ervoor gebruiken. Zal het nog even voor alle duidelijkheid in de tekst verwerken.
      Dank je wel voor je reactie:)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »