Transparante gazpacho

image_printprintfriendly version

Transparante gazpacho – een recept voor een bijzondere en moderne versie van de traditionele Spaanse gazpacho maar dan transparant.

Dit recept stond al eerder op de blog maar was echt toe aan een kleine update.
Het oorspronkelijke idee voor dit recept kwam ik een paar jaar geleden tegen op de site van Honest Cooking Gastronomy and Travel.
Het is misschien even wennen om een transparante soep te eten, maar geloof mij, hij zit bomvol smaak en met gekleurde tomaatjes als garnering maak je er een klein feestje van.
Aan het oorspronkelijke recept heb ik een en ander veranderd, zeker ook omdat zij er water bij doen en dat vond ik absoluut niet fijn en overbodig. De intense tomaten/groentesmaak werd enorm vlak wat ontzettend zonde is. Zeker als je met zulke mooie en verse ingrediënten werkt. Ook miste ik in hun recept de paprika die toch wel essentieel is in een traditionele gazpacho naar mijn mening. Het recept is voor 2 personen en serveer hem goed koud.

Transparante gazpacho

Transparante gazpacho (voor ongeveer 500 ml):

 

250 gram cherry tomaatjes
2 grote vleestomaten
1 biologische komkommer
1/4 gele paprika
kleine knoflookteen
1 sjalotje
5 takjes peterselie, fijngesneden
peper en zout
1 eetlepel moscatelazijn
sap van 1 citroen

Transparante gazpacho

 

Voor de garnering:
100 gram cherry tomaatjes
paar gekleurde tomaatjes
kleine basilicumblaadjes
paar bieslook sprieten
borage bloemen (optioneel)
zwarte peper
olijfolie

Verwijder kroontje en harde kern van de vleestomaten en snij in grove stukken. Was de cherry tomaatjes en snij doormidden. Schil de komkommer en snij in stukken.
Hevel tomaten, komkommer, paprika, knoflook, sjalotje, peterselie samen met 1 eetlepel moscatelazijn en sap van een halve citroen over naar een blender en maal alles fijn.

 

Transparante gazpacho

Bekleed een fijne zeef met een dubbel gevouwen stuk kaasdoek en zeef de soep. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de pulp die achterblijft. Gooi de pulp weg en zeef de gazpacho nog 2 tot 3 keer op die manier. Je zult zien dat het vocht steeds transparanter wordt.

Transparante gazpacho

Voeg sap van de andere helft van de citroen toe en breng de gazpacho op smaak met peper en zout. Zet een aantal uur weg in de koelkast zodat hij door en door koud wordt.
Snij de gekleurde tomaatjes voor de garnering doormidden en leg in elke soepkom wat tomaatjes. Schenk de heldere gazpacho erover en garneer met bieslook, borage bloemen en basilicumblaadjes. Druppel wat olijfolie over de gazpacho en nog wat extra versgemalen zwarte peper.

Transparante gazpacho

6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »