Sopa de castañas (kastanjesoep)

image_printprintfriendly version

Wat is er lekkerder dan met dit barre winterweer een soepje te maken. Het seizoen dat ze volop verkrijgbaar zijn, is helaas alweer een beetje voorbij. In Spanje kun je in de herfst en rond deze tijd gepofte kastanjes op straat kopen. Een heerlijke delicatesse vind ik zelf en het is zo jammer dat dit fenomeen amper in Nederland te zien is. Met kastanjes kun je veel meer dan er een soep maken, ook in combinatie met bijvoorbeeld spruitjes zijn ze heerlijk. Door hun zoetige smaak worden ze in Spanje in tal van nagerechten verwerkt.

Voor dit recept kun je verse kastanjes gebruiken (als je ze nog kunt vinden). Er zijn verschillende bereidingswijzen, je kunt ze of koken in water of in de oven bereiden naast het poffen op een open vuur (of 15 minuten in een koekenpan). Voor het klaarmaken in de oven doe ik het volgende: Verwarm de oven op 220 graden. Snij met een broodmes de kastanjes aan de bolle kant in tot de blanke noot zelf en laat ze met water en wat zout tot net aan de kook komen.

Hevel over naar een bakplaat en plaats deze 15 minuten in de hete oven. Bedek de kastanjes hierna 15 minuten met een schone theedoek af, zodat ze kunnen stomen. Pel ze door de harde schil en het fijne schilletje te verwijderen.

Heb je daar allemaal geen zin in of heb je weinig tijd dan zijn er ook klant en klaar gekookte kastanjes te koop. Check hiervoor je groenteboer of de natuurwinkel.

Sopa de castañas (voor 4 personen)

450 gram gekookte kastanjes
2 stengels bleekselderij
1 fijngesnipperde ui
1 liter bouillon
takjes tijm
125 ml slagroom
peper en zout
olijfolie

Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de fijngesnipperde ui en kleingesneden bleekselderij op een zacht vuur ongeveer 10 minuten aan. Voeg hieraan de kastanjes (hou een paar apart voor de garnering), tijm en bouillon toe. Laat alles op een zacht vuur 25 minuten koken. Pureer hierna de soep en voeg de slagroom toe. Laat zachtjes 5 minuten doorkoken. Schep de soep in borden en garneer met de apart gehouden kastanjes.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »