Aardappelcake met tomaten en olijven – een recept voor een cake op basis van aardappel met tomaten op olie en zwarte olijven. Heerlijk als hoofdgerecht of bijgerecht.
Het klinkt misschien een beetje raar een cake op basis van aardappel, maar lekker is het wel. Het deed mij een beetje denken aan Bizcocho de aceite de olivas, aceitunas y tomate (olijfolie cake met olijven en tomaten) die ik eerder maakte hier op de blog. Deze aardappelcake bevat geen olijfolie maar roomboter, behalve dan de olie van de tomaten en Taggiasche olijven die ik in dit recept gebruikt heb.
Ik kwam dit recept tegen in het Spaanse kooktijdschrift El placer de cocinar en heb het naar mijn smaak aangepast. Het recept van deze aardappelcake met tomaten en olijven is geschikt voor 8 personen.
Aardappelcake met tomaten en olijven
250 gram kruimelige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
30 gram roomboter op kamertemperatuur
300 gram zelfrijzend bakmeel
250 ml volle melk
60 gram Taggiasche olijven, grof gehakt
75 gram tomaten op olie, fijngesneden
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel gedroogde tijm
versgemalen zwarte peper
Verwarm de oven op 200ºC
Bekleed een cakevorm van 26 x 12 cm met bakpapier.
Kook de aardappelen gaar in water. Giet af en doe de boter erbij en stamp fijn tot je een puree hebt.
Meng in een grote kom het bakmeel, de olijven, de tomaten, kaas, tijm en flink wat zwarte peper. Voeg hieraan de puree en de melk toe.
Meng alles goed en lang met een spatel of gebruik een keukenmachine. Zorg dat de aardappel goed gemengd is met de rest anders zakt hij door de zwaarte naar de bodem. Breng eventueel op smaak met wat zout.
Hevel over naar het bakblik en gebruik een spatel om de bovenkant glad te strijken.
Zet 50 minuten in de hete oven tot de cake gaar en bruin is aan de bovenkant. Check met een satéprikker of hij gaar is.
Laat de aardappelcake 5 minuten in de cakevorm afkoelen en daarna zonder bakpapier op een rooster lauwwarm.
Snij in plakken en serveer direct.
Ook erg lekker als de cake koud is.
2 Comments