Tortitas de patata con caballa ahumada (aardappelkoekjes met gerookte makreel)

image_printprintfriendly version

Tortitas de patata con caballa ahumada (aardappelkoekjes met gerookte makreel)

Aardappelkoekjes of -kroketjes, heerlijk! Ik maak ze eigenlijk nooit, geen idee waarom want mijn dochter vind ze ook erg lekker. Misschien komt het wel omdat ik denk dat het teveel gedoe is en dan liever croquetas de jamón of croquetas de pollo maak. Mijn nieuwsgierigheid werd echter behoorlijk aangewakkerd toen ik in het boek Tapas van Carlos Horillo en Patrick Morcas het recept tegenkwam van aardappelkoekjes met gerookte makreel. Dat leek mij erg smakelijk en inderdaad deze aardappelkoekjes waren absoluut de moeite waard. In plaats van ze te frituren, zoals bij de croquetas, worden ze in een pan gebakken en zijn ze uiteindelijk veel makkelijker te maken!

tortitas patata con caballa ahumada

Tortitas de patata con caballa ahumada (ongeveer 16-18 stuks)

500 gram geschilde aardappelen
250 gram gerookte makreelfilet
sap van een halve limoen en 1 hele limoen
40 gram roomboter
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel fijngesneden bieslook
1 eetlepel fijngesneden munt
1 eetlepel fijngesneden peterselie
zout en peper
1 geklutst ei
semolina of paneermeel
olijfolie om in te bakken

tortitas patata con caballa ahumada

Kook de aardappelen in water met wat zout gaar.
Haal ondertussen met je vingers de makreelfilet uit elkaar. Check en verwijder ondertussen eventueel achtergebleven graadjes. Meng de uit elkaar gehaalde makreel met de bieslook, munt en peterselie. Geef er een flinke draai zwarte peper over en zet apart.
Giet de aardappelen af en pureer met de mosterd en de roomboter. Meng hier de makreel en het limoensap doorheen en roer alles goed door. Breng op smaak met peper en zout en laat 10 minuten rusten zodat de smaken zich kunnen mengen.
Vorm met je handen platte schijven met een diameter van 5 cm en een hoogte van 1 tot 1,5 cm.

tortitas de patata con caballa ahumada

Haal de aardappelkoekjes door het geklutste ei en daarna door de semolina of paneermeel.
Bak ze in gedeeltes in olijfolie goudbruin en warm van binnen. Hou ze warm in een oven van ongeveer 150 graden terwijl je de volgende porties bakt.
Serveer met schijfjes of partjes limoen.

 

 

 

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »