Vijgen in chocolade en dessertwijn – een feestelijk recept voor het maken van vijgen gemarineerd in dessertwijn en omhuld met pure chocolade.
Naast het eten van turrón tijdens de feestmaanden in Spanje, kun je soms ook overheerlijke vijgen in chocolade vinden in de supermarkt. De lekkerste choco vijgen, die ook bekend staan als rabito’s royale, bevatten naast de in chocola omhulde gedroogde vijg nog eens een chocolade truffelvulling (te vinden op de foodafdeling van de de Corte Ingles). Maar zelf maken is ook een optie, zonder de truffelvulling dan, en geloof mij net zo lekker!
Op de markt hier in Amsterdam vond ik van die heerlijke kleine gedroogde Spaanse baby vijgen. Die heb ik een dag laten wellen in dessertwijn zodat ze zich konden volzuigen en daarna in chocolade gedoopt. Ontzettend makkelijk te maken, verslavend lekker en een aanrader voor de komende feestdagen…….
Om ze extra feestelijk te maken heb ik er een aantal bestrooid met een mengsel van wat zout en gedroogde korenbloemen en rozenblaadjes, een mengsel van wat zout en gedroogde goudsbloemen en een paar met geraspte cocos. Maar dat kun je uiteraard achterwege laten als je het teveel gedoe vind.
Vijgen in chocolade en dessertwijn
250 gram kleine baby vijgen
200 ml dessert wijn
100 gram pure chocolade
Maak met behulp van de punt van een mesje een paar sneetjes in elke vijg. Leg de vijgen in een schaaltje en schenk de dessertwijn erover zodat ze onderstaan. Dek af met huishoudfolie en laat 1 tot 4 dagen op kamertemperatuur staan. Hoe langer je ze marineert hoe meer wijn ze opzuigen en zachter worden.
Laat de vijgen goed uitlekken in een vergiet en zet ze met de steeltjes rechtop op een bord.
Breek de chocolade in stukjes en verhit een pannetje met een bodempje water op het fornuis. Leg hierop een schaal en laat 3/4 van de chocolade hierin smelten. Zodra de chocolade gesmolten is, haal je de kom van het vuur en roer de overgebleven chocolade erdoor. Roer tot deze gesmolten is.
Doop een vijg in de chocolade en laat uitlekken op een rek of stuk bakpapier. Bestrooi ze eventueel met de desbetreffende mengsels. Herhaal met de andere vijgen en laat de chocola uitharden.
Fijne feestdagen allemaal en tot in 2018!
6 Comments